Putem fi nași de cununie dacă am divorțat - dar formăm, în continuare, o familie?

Foto: Oana Nechifor

Eu și soțul meu suntem divorțați civil, nu pentru că nu mai formăm o familie, ci a fost doar o formalitate care a fost necesară. Cununia religioasă o avem făcută și nu e desfăcută. Formam o familie. Avem si un copil minunat. Suntem o familie normală, chiar și numele lui îl port după divorț. Putem cununa din moment ce nu e desfăcută cununia religioasă?

15 Martie 2017

Soră Raluca, problema nu este foarte simplă. Familia care cunună trebuie să constituie pentru nou temeluita familie model din toate punctele de vedere. Chiar dacă divorțul dumneavoastră civil nu este o consecință a „divorțului” spiritual totuși, prin încheierea căsătoriei civile se creează obligaţii din punct de vedere juridic – dar şi numeroase relaţii personale din punct de vedere social. Relaţiile personale dintre soţi cuprind un domeniu foarte vast, iar normele dreptului familiei reglementează numai o parte dintre acesta. Celelalte relaţii personale ca, de exemplu, acelea referitore la prietenia şi afecţiunea reciprocă, au un caracter moral.

Tocmai de aceea Biserica nu binecuvintează prin Taina Cununiei o familie care nu și-a asumat aceste răspunderi prin încheierea căsătoriei civile – ele constituind chiar o condiție de fond în această privință. Sfatul meu este să vă adresați duhovnicului dumneavoastră, care vă cunoaște cel mai bine viața duhovnicească, poate și motivele divorțului civil, fiind în măsură a cumpăni cel mai corect în problema expusă.

Cu bune doriri, pr. Mihail

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons