Se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr ?

Foto: Robert Kindermann/https://en.wikipedia.org

Sărut dreapta, părinte! Am și eu o întrebare: în Sâmbăta lui Lazăr se mănâncă icre? Vă doresc o zi binecuvantată!

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Aprilie 2016

Doamne ajută!

Cezar-Constantin, problema aceasta este destul de dezbătută. În unele regiuni ale țării se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr, iar în altele, nu. Unii preoți spun că se mănâncă, iar alții că nu. Să nu te mire ambivalența aceasta!

Problema pleacă din cauza următoarei situații:

În Tipicul cel Mare scrie așa: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și dacă avem icre atunci să se dea fiecăruia toate câte trei lingurițe și să bea vin”, însă în Triod, cartea de slujbe esențială pentru perioada în care ne aflăm, se spune: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și bem și vin” (Tridoul, Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1986, p. 459). Așadar, în Triod nu se menționează nimic despre icre.

De aici se deschide o întreagă discuție, cu argumente pro și contra, mai mult sau mai puțin „valabile”. Cert este că și cei care susțin că se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazar și cei care susțin că nu se mănâncă au argumentele lor.

Eu nu vreau să intru în vreo polemică pro sau contra. Până la urmă, fiecare trebuie să facă și după cum îi dictează conștiința. Teologii cu pregătire mai amplă decât a mea pot dezbate pro și contra.

Părerea mea umilă este ca mai bine să nu se consume icre în această zi. Deși înțeleg și argumentele pro, totuși, strict personal, cred că este cel mai bine să așteptăm frumoasă zi a Intrării Domnului în Ierusalim, pentru a ne bucura deplin de dezlegarea la pește (care, bineînțeles, include și icrele).

Repet, este strict părerea mea și nu cred că dețin adevărul absolut. Dar, până când Biserica nu se va exprima oficial cu privire la aceasta, până când în calendarele noastre nu va fi menționată această eventuală dezlegare, cred că e mai bine să păstrăm rânduiala general valabilă și specifică Bisericii Ortodoxe Române, care spun că în Postul Mare se dezlegă la Pește numai de Buna Vestire și Duminica Floriilor. Până la urmă, mai bine să fie dezlegare și să nu mănânc, decât să nu fie dezlegare și să mănânc. Chiar dacă Tipicul face referire la aceasta, câtă vreme nu este o practică generalizată în Biserica noastră, cred că mai bine ar fi de evitat. 

Postim cum postim, ne rugăm cât ne rugăm (niciodată suficient), mai avem mult de „lucrat” la viața noastră duhovnicească, astfel încât nu cred că trebuie să ne împiedicăm de un astfel de detaliu.

Așadar, Cezar-Constantin, nu pot să îți spun cu toată fermitatea dacă se mănâncă sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr, însă cu cea mai mare convingere te pot sfătui să nu mănânci și să aștepți Duminica Floriilor.

Un părinte a răspuns la aceeași întrebare așa: „O dezlegare generoasă în tot postul este dezlegarea la iubire curată, la milostenie, la zâmbet, fapte bune, smerenie, bucurie, pace, înţelegere. Celelalte le putem mânca bine merci peste o săptămână.”

Dacă răspunsul meu nu te lămurește, îmi pare rău. Pentru conștiința ta poți să îți întrebi părintele duhovnic și să faci așa cum îți va spune!

Dumnezeu să te binecuvânteze!

pr. Andrei

 

Update: 20.03.2018

Având în vedere faptul că în ultimii ani am avut în mod constant dezbateri pe acest subiect în secțiunea de comentarii de la această întrebare, sintetizez aici situația actuală cu privire la chestiunea dezlegării la icre în Sâmbăta lui Lazăr.

Există trei abordări :

1. Tipicul Sfântului Sava prevede dezlegarea la numai 3 lingurițe de icre;

2. Tipicul editat în ultimii ani de către Patriarhia Română (inclusiv ediția 2018) specifică faptul este dezlegare la icre (fără a mai fi amintite cele 3 lingurițe, așa cum erau meționate în edițiile mai vechi);

3. Abordarea „tradițională”, prin care se susține că nu se dezleagă la icre în această zi. 

Având în vedere cele de mai sus, reiau îndemnul ca fiecare creștin interesat de acest subiect să își întrebe duhovicul cu privire la acest subiect și să procedeze după cum va fi sfătuit.

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!

pr. Andrei

Alexandru Pusca a răspuns:
7 Aprilie 2017

Ce raspuns frumos, parinte!

Amplu, plin de intelepciune si profunzime launtrica in esenta fiecarui paragraf, plin de dragoste si mai ales smerenie !

Bogdaproste !

Domnul sa va binecuvanteze si sa va ajute sa ne raspundeti in continuare cu aceasi darurire si evlavie.

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Aprilie 2017

@Alexandru Pusca,

Dumnezeu sa te binecuvinteze!

Cu gânduri bune,

Pr. Andrei

George a răspuns:
1 Aprilie 2018

Triodul din anul 1856 specifică ca la masă se face dezlegare la icre in Sambata lui Lazăr!

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Aprilie 2018

Nu am acces la acea ediție, însă interesant este faptul că nu toate edițiile Triodului au preluat această dezlegare. Am amintit deja, în acest sens, ediția din 1986 sau ediția mai veche din 1946 (pagina 580).

Oricum, va mai trece ceva timp până la o uniformizare tipiconală cu privire la acest subiect. Până atunci, fiecare să își întrebe duhovnicul.

Doamne ajută!

pr. Andrei

 

Cristiana Dobroghii a răspuns:
22 Aprilie 2016

Un părinte diacon spunea că a citit în Tipicul Sfântului Sava cel Sfințit că se mănâncă icre în această zi. De ce apar mai multe variante?

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Aprilie 2016

Doamne ajută! Vă rog să recitiți cu mai multă atenție răspunsul meu, ca să îi înțelegeți mai bine sensul și duhul în care l-am dat. Pe scurt, vă pot spune că apar aceste două opinii diferite pentru faptul că rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe Române nu a preluat din Tipicul Sfântului Sava și mențiunea privind dezlegarea cu pricina. Mulțumesc! Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Bogdan Amariei a răspuns:
22 Aprilie 2016

Sa inteleg ca raspunsul ambiguu al dvs. vine in contextul recunoasterii neprofesionalismului celor care au alcatuit tipicul MMB pana in 2015 inclusiv, cat si Anuarul liturgic si tipiconal 2016 al Patriarhiei, volume in care se precizeaza ca se mananca? Triodul din 1986 este acelasi care "se balbaie" cand vine vorba de scoaterea Evangheliei la inchinare in sambata lui Lazar?

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Aprilie 2016

Doamne ajută!

Din răspunsul meu dumneavoastră puteți înțelege ceea ce doriți, însă nu vă împărtășesc părerea cu privire la autorii volumelor menționate. 

Nefiind nici pe departe ambiguu, răspunsul meu are două idei esențiale:

1) părerile sunt împărțite cu privire la această dezlegare din Sâmbăta lui Lazăr, ambele păreri având argumente pro și contra;

2) părerea mea personală (sfatul meu) este că ar fi cel mai bine să nu se consume icre în această zi. Cu părerea mea oricine poate să fie sau să nu fie de acord! 

Nu ne-ați spuns, însă, care este părerea dumneavoastră. Consumați sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr? Indiferent care ar fi răspunsul, sigur este faptul că dacă mâncați icre în această zi, atunci mâncați numai trei lingurițe, ca să respectați Tipicul cel Mare, iar dacă nu mâncați, sunt convins că nu pierdeți nimic esențial, din contră adăugați sufletului și trupului un plus de nevoință.

Vă mulțumesc!

Post cu folos duhovnicesc!

pr. Andrei

Bogdan Amariei a răspuns:
22 Aprilie 2016

Parerea mea este urmatoarea: in contextul nevointelor a manca sau nu 3 lingurite de icre mi se pare nesemnificativ. Pentru un crestin obisnuit cu postul asta e cea mai mica nevointa posibila. In contextul liturgic a manca 3 ligurite de icre dupa o Sf. Liturghie in care preamarim Invierea mi se pare o binecuvantare si o mangaiere alaturi de un pahar de vin, ca o pregustare a bucuriei Invierii de obste la care suntem chemati si despre care cantam. La fel ca in cazul dvs, e o parere personala fara valoare axiomatica.

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Aprilie 2016

Ar fi destule de nuanțat la cele pe care le-ați afirmat, însă, până la urmă, nu cred că este nevoie de mai multă dezbatere pro sau contra a trei lingurițe de icre. În final, știința și conștiința fiecăruia, precum și modul de a înțelege viața duhovnicească și cea liturgică pot face diferența și în această situație.

Să vă bucurați de binecuvântarea și mângâierea ce vă vin prin aceasta!

Vă mulțumesc!

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!

pr. Andrei

lorena a răspuns:
23 Aprilie 2016

Totul depinde de cei "sapte ani de acasa". Stiu de la mama,ca in Postul Mare,este dezlegare la peste si icre strict in zilele care le mentioneaza cu atata blandete si convingere,parintele. In alte zile din Post,este pacat...

amos a răspuns:
23 Aprilie 2016

Parintele are dreptate,ce ne inpotmolim acuma cind suntem aproape la "mal"ce cistigi daca nu te poti stapini de la mai nimic,s-au ce poti cistiga,pai cistigi caci constinta ta este libera,si tu ai facut ce probabil altii nu pot face si se leaga de tot felul de legi ce se contrazic probabil.omul se mai hraneste si cu cuvintul lui Dumnezeu, cind ajunge la o treapta duhovniceasca mai inalta deci:de aceasta avem mare nevoie,caci pintecul si asa oricum este impotriva,si trbuie strunit ca un cal nărăvaş.

Cristian Z a răspuns:
23 Aprilie 2016

Anuarul Liturgic si Tipiconal pe anul 2016, tipărit cu binecuvântarea PF Daniel la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, dacă îl veți cerceta, veți observa ca este specificat faptul ca se face dezlegare la icre conform Tipicului Mare în ziua de 23 Aprilie, la Sâmbăta lui Lazăr. Patriarhia Romana a ales sa editeze aceasta lucrare pentru a uniformiza ritualul liturgic in toata Patriarhia Romana si consider ca este cea mai buna sursa de informare in ceea ce privește rânduielie bisericești. Cele bune!

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Aprilie 2016

Doamne ajută! Aveți dreptate în ceea ce privește faptul că dezlegarea la cele trei lingurițe de icre apare în Anuarul liturgic. Știam acest lucru și nu l-am negat. Cu toate acestea, nici o dezlegare nu este obligatorie, ci este doar o „posibilitate”. Îndemnul meu nu are în vedere stric latura tipiconală, ci face apel la latura duhovnicească. E pur și simplu un alt unghi de vedere. Cred în continuare că cel care nu mănâncă, ca nevoință, face foarte bine, iar cel care mănâncă nu greșește, dacă se conformează regulii din Tipic (trei lingurițe de icre). Vă mulțumesc! Post cu folos!

Pr. Andrei

Ps: Chestiunea uniformizării este o altă discuție, mult mai amplă. Ea poate începe cu o carte, dar are nevoie de mult mai multe decât atât.

Ionut a răspuns:
27 Aprilie 2016

Prea-cucernice parinte!
Nu pot sa nu remarc "stangacia" cu care ati tratat aceasta problema!
Credeam ca aceasta rubrica, intitulata "Intreaba preotul!" este menita sa furnizeze raspunsuri temeinice celor aflati in nestiinta! Nicidecum pareri; asa cum sustineti sfintia voastra ca ati emis, fata de aceasta neclaritate!
Tinand cont ca in acest an, serbarea Sf. Gheorghe s-a suprapus cu Sambata lui Lazar, scrie si in randuiala tipiconala din Triod (editia 2014) ca se consuma icre!
Iertare !

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Mai 2016

Una dintre multele frumuseți ale credinței noastre este aceea că ea nu operează cu infailibilități personale și cu judecăți de valoare. Oricare din răspunsurile părinților pe care le găsiți aici sunt păreri personale bazate pe studii, experiențe, trăiri și rigori proprii, toate sub umbrela adevărurilor de credință ale Bisericii noastre. 

Acolo unde lucrurile sunt clare nu există loc de interpretări sau păreri personale, dar nu este cazul și în această „speță”.

Aveți în vedere faptul că feed-back-ul nu se împacă deloc cu ironia și nici ironia cu „iertarea” de la final.

Nu mi-ați greșit cu nimic, așa că eu nu am de ce să vă iert! 

Mulțumesc!

pr. Andrei

 

Mircea Puscasu a răspuns:
8 Aprilie 2017

Părintele Petru Pruteanu (profesor de liturgică, traducător şi editor al Tipicului Sfântului Sava) spunea intr-o conferință la Suceava, acum câțiva ani , că in secolul VI, Sfantul Sava in Tipicul sau mentionează această insemnare, a dezlegării la icre in sambata lui Lazăr.
Parintele Nicolae Tanase spunea, acum vreo 10 ani, la o conferinta la Suceava, ca sensul dezlegării la icre din Sâmbăta lui Lazăr este cam aşa: cum icrele prefigurează (înglobează) in ele peştele, aşa şi învierea lui Lazăr prefigurează Învierea lui Hristos, căci înviind pe Lazăr, Hristos se arată stăpân peste moarte şi dătător de viață, având puterea de a scoate firea omenească de sub puterea morții, temporar in cazul invierilor din morți, reanimărilor, cum e cazul şi cu Lazăr, ca o prefigurare a Învierii Sale, prima înviere definitivă, naştere întru Viața Veacului ce va să vină.
Aşadar prin gustarea icrelor este indemnat creştinul la a-şi ridica mintea la sensurile cele gândite de Sfinții Părinți care au aşezat această dezlegare (desigur este vorba de Sfântul Sava şi Tipicul său din secolul VI), la invierea lui Lazăr, la Învirea lui Hristos şi la învierea noastră duhovnicească, făcută tot de Hristos, prefigurare a învierii tuturor de la a doua venire a lui Hristos. Personal cred că e important, e o datorie să păstrăm o astfel de tradiție sfințită, mai veche de sec.6, păstrând şi accentuând mai ales sensurile ei duhovniceşti.

pr Andrei Atudori a răspuns:
8 Aprilie 2017

Doamne ajută! Sunt de acord cu sensurile tainice pe care l-ați subliniat și probabil ar putea fi și altele. Însă dacă cineva vrea să țină această dezlegare atunci de ce să nu mănânce, așa cum scrie în Tipicul Sfântului Sava, numai trei lingurițe de icre?! Adică ar trebui să respecte rânduiala și dezlegarea până la capăt. Altfel, ne putem îndopa cu icre gândindu-ne în același timp la sensurile adânci ale acestei dezlegări. Oricum, și cel care mănâncă și cel care nu mănâncă să dea slavă lui Dumnezeu pentru toate. În plus, și unul și altul să își întrebe duhovnicul despre asta și să procedeze după cum îi va spune părintele, și nu după propria părere.

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

Corina a răspuns:
30 Martie 2018

Parinte Andrei, fiti mai ferm in argumentari, fiti sigur pe ceea ce spuneti, ca doar sunteti si preot si director, Dati un raspuns clar: se mananca sau nu icre? Lumea asta vrea sa stie. Pana la urma ce s-a hotarat in sec. 6 nu ar fi mai potrivit pt noi cei de azi? Nu ar avea mai mare valoare decat o carte aparuta mult mai tarziu?

pr Andrei Atudori a răspuns:
30 Martie 2018

Doamne, ajută!

Prea multă vorbărie pentru un subiect prea puțin important, din punctul meu de vedere. Dacă esența Sâmbetei lui Lazăr a ajuns la discuția dacă se mănâncă sau nu icre, atunci e clar că ceva nu este în regulă cu privire la felul în care creștinul de azi se raportează la post.

Înțeleg din ce spuneți că argumentarea mea nu vi s-a părut destul de fermă. Îmi pare rău, dar este sigura pe care o am. Vă garantez, însă, că sunt sigur de ceea ce spun. Pur și simplu este un subiect care nu poate fi tranșat în felul în care doriți dumneavoastră.  

Atunci când un lucru este „neclar” (sau oricum doriți să îi spuneți), fiecare creștin este dator să își întrebe duhovnicul și să îi urmeze sfatul, și nu să caute pe internet, unde răspunsurile sau părerile oricui (fie el preot și director, sau nu) pot fi întoarse și sucite pe toate părțile.

Așadar, dacă „lumea asta vrea să știe”, să-i întrebe pe duhovnici: aceasta este calea firească.

Vă mulțumesc!

Cu nădejde,

pr. Andrei

Corina a răspuns:
31 Martie 2018

Multumesc parinte! Aveti dreptate: prea mult ne intereseaza lucruri marunte si nu vedem pacatele noastre cele mari. Post usor!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons