Se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr ?
Sărut dreapta, părinte! Am și eu o întrebare: în Sâmbăta lui Lazăr se mănâncă icre? Vă doresc o zi binecuvantată!
Ce raspuns frumos, parinte!
Amplu, plin de intelepciune si profunzime launtrica in esenta fiecarui paragraf, plin de dragoste si mai ales smerenie !
Bogdaproste !
Domnul sa va binecuvanteze si sa va ajute sa ne raspundeti in continuare cu aceasi darurire si evlavie.
Triodul din anul 1856 specifică ca la masă se face dezlegare la icre in Sambata lui Lazăr!
Nu am acces la acea ediție, însă interesant este faptul că nu toate edițiile Triodului au preluat această dezlegare. Am amintit deja, în acest sens, ediția din 1986 sau ediția mai veche din 1946 (pagina 580).
Oricum, va mai trece ceva timp până la o uniformizare tipiconală cu privire la acest subiect. Până atunci, fiecare să își întrebe duhovnicul.
Doamne ajută!
pr. Andrei
Un părinte diacon spunea că a citit în Tipicul Sfântului Sava cel Sfințit că se mănâncă icre în această zi. De ce apar mai multe variante?
Doamne ajută! Vă rog să recitiți cu mai multă atenție răspunsul meu, ca să îi înțelegeți mai bine sensul și duhul în care l-am dat. Pe scurt, vă pot spune că apar aceste două opinii diferite pentru faptul că rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe Române nu a preluat din Tipicul Sfântului Sava și mențiunea privind dezlegarea cu pricina. Mulțumesc! Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei
Sa inteleg ca raspunsul ambiguu al dvs. vine in contextul recunoasterii neprofesionalismului celor care au alcatuit tipicul MMB pana in 2015 inclusiv, cat si Anuarul liturgic si tipiconal 2016 al Patriarhiei, volume in care se precizeaza ca se mananca? Triodul din 1986 este acelasi care "se balbaie" cand vine vorba de scoaterea Evangheliei la inchinare in sambata lui Lazar?
Doamne ajută!
Din răspunsul meu dumneavoastră puteți înțelege ceea ce doriți, însă nu vă împărtășesc părerea cu privire la autorii volumelor menționate.
Nefiind nici pe departe ambiguu, răspunsul meu are două idei esențiale:
1) părerile sunt împărțite cu privire la această dezlegare din Sâmbăta lui Lazăr, ambele păreri având argumente pro și contra;
2) părerea mea personală (sfatul meu) este că ar fi cel mai bine să nu se consume icre în această zi. Cu părerea mea oricine poate să fie sau să nu fie de acord!
Nu ne-ați spuns, însă, care este părerea dumneavoastră. Consumați sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr? Indiferent care ar fi răspunsul, sigur este faptul că dacă mâncați icre în această zi, atunci mâncați numai trei lingurițe, ca să respectați Tipicul cel Mare, iar dacă nu mâncați, sunt convins că nu pierdeți nimic esențial, din contră adăugați sufletului și trupului un plus de nevoință.
Vă mulțumesc!
Post cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei
Parerea mea este urmatoarea: in contextul nevointelor a manca sau nu 3 lingurite de icre mi se pare nesemnificativ. Pentru un crestin obisnuit cu postul asta e cea mai mica nevointa posibila. In contextul liturgic a manca 3 ligurite de icre dupa o Sf. Liturghie in care preamarim Invierea mi se pare o binecuvantare si o mangaiere alaturi de un pahar de vin, ca o pregustare a bucuriei Invierii de obste la care suntem chemati si despre care cantam. La fel ca in cazul dvs, e o parere personala fara valoare axiomatica.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
De câte ori mă pot împărtăși în timpul Postului Mare?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Cezar-Constantin, problema aceasta este destul de dezbătută. În unele regiuni ale țării se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr, iar în altele, nu. Unii preoți spun că se mănâncă, iar alții că nu. Să nu te mire ambivalența aceasta!
Problema pleacă din cauza următoarei situații:
În Tipicul cel Mare scrie așa: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și dacă avem icre atunci să se dea fiecăruia toate câte trei lingurițe și să bea vin”, însă în Triod, cartea de slujbe esențială pentru perioada în care ne aflăm, se spune: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și bem și vin” (Tridoul, Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1986, p. 459). Așadar, în Triod nu se menționează nimic despre icre.
De aici se deschide o întreagă discuție, cu argumente pro și contra, mai mult sau mai puțin „valabile”. Cert este că și cei care susțin că se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazar și cei care susțin că nu se mănâncă au argumentele lor.
Eu nu vreau să intru în vreo polemică pro sau contra. Până la urmă, fiecare trebuie să facă și după cum îi dictează conștiința. Teologii cu pregătire mai amplă decât a mea pot dezbate pro și contra.
Părerea mea umilă este ca mai bine să nu se consume icre în această zi. Deși înțeleg și argumentele pro, totuși, strict personal, cred că este cel mai bine să așteptăm frumoasă zi a Intrării Domnului în Ierusalim, pentru a ne bucura deplin de dezlegarea la pește (care, bineînțeles, include și icrele).
Repet, este strict părerea mea și nu cred că dețin adevărul absolut. Dar, până când Biserica nu se va exprima oficial cu privire la aceasta, până când în calendarele noastre nu va fi menționată această eventuală dezlegare, cred că e mai bine să păstrăm rânduiala general valabilă și specifică Bisericii Ortodoxe Române, care spun că în Postul Mare se dezlegă la Pește numai de Buna Vestire și Duminica Floriilor. Până la urmă, mai bine să fie dezlegare și să nu mănânc, decât să nu fie dezlegare și să mănânc. Chiar dacă Tipicul face referire la aceasta, câtă vreme nu este o practică generalizată în Biserica noastră, cred că mai bine ar fi de evitat.
Postim cum postim, ne rugăm cât ne rugăm (niciodată suficient), mai avem mult de „lucrat” la viața noastră duhovnicească, astfel încât nu cred că trebuie să ne împiedicăm de un astfel de detaliu.
Așadar, Cezar-Constantin, nu pot să îți spun cu toată fermitatea dacă se mănâncă sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr, însă cu cea mai mare convingere te pot sfătui să nu mănânci și să aștepți Duminica Floriilor.
Un părinte a răspuns la aceeași întrebare așa: „O dezlegare generoasă în tot postul este dezlegarea la iubire curată, la milostenie, la zâmbet, fapte bune, smerenie, bucurie, pace, înţelegere. Celelalte le putem mânca bine merci peste o săptămână.”
Dacă răspunsul meu nu te lămurește, îmi pare rău. Pentru conștiința ta poți să îți întrebi părintele duhovnic și să faci așa cum îți va spune!
Dumnezeu să te binecuvânteze!
pr. Andrei
Update: 20.03.2018
Având în vedere faptul că în ultimii ani am avut în mod constant dezbateri pe acest subiect în secțiunea de comentarii de la această întrebare, sintetizez aici situația actuală cu privire la chestiunea dezlegării la icre în Sâmbăta lui Lazăr.
Există trei abordări :
1. Tipicul Sfântului Sava prevede dezlegarea la numai 3 lingurițe de icre;
2. Tipicul editat în ultimii ani de către Patriarhia Română (inclusiv ediția 2018) specifică faptul este dezlegare la icre (fără a mai fi amintite cele 3 lingurițe, așa cum erau meționate în edițiile mai vechi);
3. Abordarea „tradițională”, prin care se susține că nu se dezleagă la icre în această zi.
Având în vedere cele de mai sus, reiau îndemnul ca fiecare creștin interesat de acest subiect să își întrebe duhovicul cu privire la acest subiect și să procedeze după cum va fi sfătuit.
Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!
pr. Andrei