Se poate stropi în fiecare zi cu aghiasmă prin casă sau la serviciu?

Buna ziua! Va rog sa imi scrieti cand, ce, cum se poate stropi cu aghiazma. Se poate stropi in fiecare zi de exemplu prin casa, la serviciu? Cand se foloseste aghiazma mica si cand aghiazma de la Boboteaza? Multumesc foarte mult!

pr Andrei Atudori a răspuns:
28 Iulie 2015

Doamne ajută!

Cu aghiasmă (mică) se poate stropi ori de câte ori este nevoie. Nu există o „rețetă” sau un tipar anume după care să se facă acest lucru. Se poate stropi prin casă și la serviciu dar nu știu cât de  potrivit ar fi se facă acest lucru chiar în fiecare zi. Nu spun că nu se poate face acest lucru sau că este greșit și subliniez că este strict o părere personală. Cred însă că ține mult de context. Spun asta pentru faptul că stropirea cu aghiasmă nu trebuie să devină un fel de ritual superstițios și nici nu poate înlocui eforturile personale (ale noastre și ale celor din jur) în ceea ce privește crearea unei atmosfere de liniște și pace acolo unde trăim sau unde muncim. Riscul acesta există.

De exemplu, sunt părinți care recomandă să se facă acest lucru la fiecare zi de întâi a lunii sau chiar la patruzeci de zile, însă, repet nu există o normă cu privire la acest lucru. Acestea se stabilesc în acord cu sfatul duhovnicului.

Aghiasma mică se bea dimineața după ce se ia anafură iar Aghiasma Mare se bea în primele opt zile după sărbătoarea Botezului Domnului, dimineața, înainte de a lua anafură. În rest, Aghiasma Mare se poate bea cu binecuvântarea duhovnicului.

Este nevoie să te sfătuiești cu duhovnicul tău cu privire la aceste lucruri.

Îți recomand să citești articolul din link-ul de mai jos pentru o mai bună lămurire cu privire la Aghiasma Mare.

http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/cum-folosim-agheasma-mare

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: Aghiasmă mare, Aghiasma mică

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons