Se pot consuma băuturi alcoolice în post?

Se pot consuma băuturi alcoolice în post?

pr Andrei Atudori a răspuns:
21 Martie 2016

Doamne ajută!

Cătălin, creștinul care dorește să țină Postul Mare cu nevoință mai strictă, ar trebuie să bea vin (alcool) numai în zilele în care este dezlegare.

Ca normă generală, zilele în care se dezleagă la vin în Postul Mare sunt: sâmbetele, duminicile, 24 Februarie (Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul),  9 Martie (Sfinţii 40 de Mucenici), 25 Martie (Buna-Vestire), 23 aprilie (Sfântul  Mucenic Gheorghe), 30 (Sfântul Apostol Iacob rudenia Domnului) și în zilele de pomenire ale unora dintre sfinții români sau care au trăit pe teritoriul țării noastre (aceștia sunt marcați în calendar/ sinaxar cu culoarea albastră). Pentru că nu este dezlegare în ziua de pomenire a tuturor acestora din urma, trebuie verificat în sinaxar.

Trebuie avut în vedere și faptul că deși este dezlegare la vin în aceste zile asta nu înseamnă nicidecum „dezlegare” la abuz. Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, vorbește chiar de dezlegare la două pahare de vin la amiază și la două pahare de vin seara.

Cam acestea ar fi, în mare, recomandările cu privire la consumul de vin în post. Sigur, de aici discuția se deschide spre modul în care trebuie privite, în acest context, alte tipuri de băuturi alcoolice decât vinul. Pravilele bisericești amintesc numai de dezlegare la vin, cu toate acestea socotesc că dezlegările ar putea fi extinse și către alte tipuri de băuturi alcoolice (bere, „tării” etc.). Chiar și așa, cred însă că ar trebui evitat consumul de băuturi spirtoase și ar fi bine să se consume numai vin (eventual bere).

Ține cont că toate acestea sunt recomandări și nu obligații. Fiecare creștin se nevoiește în post atât cât vrea, poate, știe și înțelege, însă și răsplata de la Dumnezeu va fi pe măsură, mai mică sau mai mare, după cât și cum a postit.

În concluzie, Cătălin, bine și folositor pentru sufletul creștinului să se țină cont de aceste dezlegări la vin din Postul Mare și să se respecte. Dacă „se pot” sau „nu se pot” consuma băuturi alcoolice în post, este pentru tine a decide, în lumina celor pe care ți le-am spus mai sus.

Eu îți recomand să consumi, dacă vrei neapărat sau dacă este cazul, puțin vin sâmbăta, duminica și în celelalte zile menționate mai sus și să dai slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Să ai un post cu folos duhovnicesc!

pr. Andrei

amos a răspuns:
21 Martie 2016

Imparatia lui Dumnezeu, nu este mincare si bătura.

Andrei a răspuns:
23 Martie 2016

Daca iti place sa bei vin, in post nu bei !
Postul inseamna infranare ! Orice aliment (de post sau nu) sau bautura (alcoolica sau nu ) pe care le consumi cu deosebita placere, denatureaza sensul postului !

Marian1980 a răspuns:
30 Septembrie 2016

Sfântul Ioan gură de Aur spune că nu băutura este rea, ci beția.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons