Foto: pr. Andrei Atudori

Am participat de multe ori la o slujba de maslu, oficiata sambata la o manastire. E permisa oficierea maslului sambata? La una din slujbe, din nestiinta, am deschis cartea ce mi-a fost intinsa de parinte, care intrebase cine a participat la 3 masluri la rand pana atunci. E pacat?

21 Iulie 2015

Soră Cristina,

Taina Sfântului Maslu se săvârșește fie în casele credincioșilor, dar și în biserici, numit în acest caz  de obște”. În tradiție Taina Sfântul Maslu se săvârşeşte, de obicei, în zilele de post.

Cât privește deschiderea Evangheliei  de către unul din participanți, la îndemnul preotului,  aceasta este o inovație, care din păcate încă  mai este practicată de unii slujitori. În rânduiala Sfântului Maslu se spune clar: preotul cel dintâi, adică cel care a condus slujba,  după citirea Evangheliei a șaptea și a rugăciunii de după,  ia Sfânta Evanghelie  și o deschide  el însuși (nu vreun credincios participat la slujbă) ținându-o cu scrisul în jos deasupra capului celui bolnav, citind ultima rugăciune prevăzută în rânduiala slujbei.

Păcatul nu este al tău, ci al preotului, care te-a îndemnat să faci asta. De acum știind cum este rânduiala corectă, să nu mai dai curs unor astfel de „invitații”.

Cu doriri de tot binele,

Pr. Mihail

Cristina C a răspuns:
21 Iulie 2015

Va multumesc frumos. N-o sa mai dau curs unei astfel de invitatii niciodata, desigur. Imi pare rau ca s-a intamplat. Aveam mare incredere in parinte si o sa mai am si de acum incolo, dar ma intristeaza practica asta.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons