Sunt într-o depresie postnatală. Ce rugăciuni să citesc pentru a mă liniști?

Întreabă preotul

Sunt într-o depresie postnatală. Ce rugăciuni să citesc pentru a mă liniști?

    • Sunt într-o depresie postnatală. Ce rugăciuni să citesc pentru a mă liniști?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Emilia
întreabă:

Doamne ajută, părinte! Vă rog să mă ajutați cu un sfat! Sunt într-o depresie postnatală. Ce rugăciuni să citesc, pentru a mă mai liniști? Vă rog din suflet să îmi răspundeți!

pr Andrei Atudori a răspuns:
21 Martie 2016

Doamne ajută!

Dragă Emilia, sunt convins să treci printr-o perioadă dificilă și adaptarea la venirea bebelușului pe lume te solicită foarte mult. Multe mame trec prin depresie postnatală. Mă rog Bunului Dumnezeu ca să te întărească!

Voi încerca să îți răspund, pe cât îmi este cu putință, din două puncte de vedere: duhovnicesc și psihologic.

Din punct de vedere duhovnicesc, cred că în această perioadă este foarte important să te spovedești și să te împărtășești mai des. Te va întări foarte mult! Îți recomand să te rogi mult Maicii Domnului și să Îi spui lui Dumnezeu, cu propriile tale cuvinte, ce simți, ce trăiești, ce gândești, ce îți dorești, rugându-L să te întărească.

Dumnezeu te va ajuta! Sunt convins!

Roagă-te mult pentru bebe. Asta va întări și mai mult legătura dintre voi, care este una dintre cele mai minunate legături din câte există pe lume. Dacă vrei, poți folosi rugăciuni „speciale” cum ar fi: Rugăciune a mamei pentru copiii săiRugăciunea mamei pentru a primi binecuvântare asupra copiilor, către Domnul lisus Hristos sau altele asemenea acestora.

Din perspectiva psihologică, îți spun ceea ce știu și am văzut că funcționează. E foarte importantă relația pe care o ai cu soțul tău. El te poate ajuta foarte mult să treci prin această perioadă. Sper că aveți o relație frumoasă și el îți este sprijin. E important să vorbești cu cineva din familie, dintre prieteni, despre starea în care te afli. Să verbalizezi temerile, frustrările, gândurile care te blochează (între acestea pot fi: „nu sunt o mamă bună”, „nu fac față situației”, „nu știu cum să mă descurc” etc.). E importat să păstrezi legătura cu alte mămici. Pe cât posibil, să te întâlnești personal. Dacă nu poți așa, atunci măcar „virtual” pe unul din multitudinea de grupuri de mămici pe care le poți găsi la nivel on-line. Numai o mamă care a trecut prin aceste stări poate ști cum este exact și ce poți face ca să treacă mai repede. 

Citește mult, dacă ai timp și energia necesară, articole, cărți și altele asemenea ce țin de creșterea copiilor – parenting, cum i se spune mai modern. Dar nu uita că nu există „rețete” general valabile, și nici mama perfectă. Informațiile te pot ajuta, te pot ghida, dar nu sunt „literă de lege”.

Nu ignora plimbările în aer liber alături de prunc și de soț. Sunt momente prețioase! Și lucrurile sau bucuriile mărunte te pot ajuta să treci peste depresia de după naștere.

Ai încredere în instinctul matern, sădit în tine de Dumnezeu!

Sper să îți fie de folos aceste puține gânduri.

Dumnezeu să te întărească și să te ajute să îți crești frumos copilul!

pr. Andrei

Aurora Gogiu a răspuns:
1 Aprilie 2016

Doamne ajuta!
Fiica mea a trecut printr-o asemenea situatie, si cred ca daca aveti timp si cititi cartile Parintelui Porfirie despre vindecarea sufletului veti avea multe de invatat ca sa puteti iesii cu bine din aceasta situatie, iar pe viitor sa puteti evita sa mai aveti probleme de acest gen. Nu vreau sa zic boala pentru ca nu consider ca in cazul femeilor se poate sa existe o asemenea situatie decat daca nu are cine sa o ajute, ori Bunul Dumnezeu si Sfantul Efrem cel Nou a ajutat oameni in asemenea situatii care nu mergeau la biserica dar pe cei care merg cu siguranta o sa-i ajute doar ca si copilul care cere de mancare asa si noi trebuie doar sa cerem cu insistenta pana ce primim.
Bunul Dumnezeu sa va ajute, sa va intareasca sa va lumineze si sa va ocrotesca ca sa puteti sa fiti sanatoasa dumneavoastra si copilasul, sa-l cresteti asa cum numai Maicuta Donului poate sa va ajute!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: