Trebuie ținut post și în fiecare zi de luni sau doar miercuri și vineri?

30 Iunie 2016 pr. Andrei Atudori post
Foto: Oana Nechifor

Sărut mâna, Părinte! În fiecare luni din săptămână se ține post sau doar miercurea și vinerea? Vă mulțumesc anticipat!

pr Andrei Atudori a răspuns:
30 Iunie 2016

Doamne ajută!

Cristina, ziele de post rânduite expres de Biserică sunt miercuri și vineri, când postim în amintirea Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.

Se poate posti și în ziua de luni cu binecuvântarea duhovnicului. Este un post special, „personal” și „personalizat” care nu este obligatoriu! Creștinul este dator să postească mirecurea și vinerea!

Vezi și răspunsul din link-ul de mai jos:

Pot posti lunea, fără binecuvântarea duhovnicului meu?

Aurelian a răspuns:
1 Iulie 2016

In cartea "Cararea Imparatiei" , parintele Arsenie Boca spune:" Poastul a fost si este luni, miercuri si vineri" !
Iar eu imi aduc aminte ca bunicii mei tineau post si lunea, fara acordul preotului duhovnic!!??
Ce sa cred acum?
Multumesc fumos!

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Iulie 2016

Doamne ajută!

Vă dau un citat din Învățătura de Credință Ortodoxă, carte ce curpinde învățăturile credinței noastre explicate pe înțelesul tuturor credincioșilor (citez din ediția tipărită de Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în anul 2009, paginile 318 - 319).

Iată ce răspuns primim la întrebarea: „Care sunt posturile de o zi şi pentru ce au fost rânduite?”

„Sunt posturile pe care le ţinem:

    a) Miercurea si vinerea din fiecare săptămână, în amintirea Pătimirilor Domnului: miercurea au făcut sfat cărturarii şi arhiereii iudeilor să- L prindă pe Hristos, iar vinerea L-au răstignit pe cruce. Tot în această zi, după Tradiţie, mâncase Adam din pom, lucru pentru care a fost iz­gonit din rai.

      b) Ziua Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), în amintirea Patimilor Domnului pe cruce (dezlegare la untdelemn şi vin).

      c) Ziua tăierii capului Sf Ioan Botezătorul (29 august), zi de post  și plângere pentru cel care a fost cel mai zelos propovăduitor şi împlinitor ai               postului si al pocăinţei (dezlegare la untdelemn şi vin).

      d) Ajunul Bobotezei (5 ianuarie): post fixat şi rămas din perioada când catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune pentru primirea Botezului a doua zi. Se ajunează în orice zi ar cădea, iar a doua zi se ia aghiasmă, pe nemâncate.

Cei ce vor să prisosească în evlavie sau să facă anumite făgăduinţe sau legăminte faţă de Dumnezeu, pentru felurite pricini, pot să postească și alte zile ale săptămânii, altele decât cele orânduite de Biserică. Cea mai potrivită este ziua de luni, în nici un caz să nu se postească sâmbăta sau duminica. Postul acesta de bună voie nu are însă valoare decât atunci când păzim şi zilele de post rânduite de Biserică.

Așadar, repet: postul din ziele de miercuri și vineri este expres rânduit de către Biserică iar postul din ziua de luni este un post OPȚIONAL, care, după cum ați putut vedea mai sus „nu are însă valoare decât atunci când păzim şi zilele de post rânduite de Biserică.”

Trebuie să aveți în vedere și faptul că, în general, postul de luni este specific vieții de mănstire. Însă nu se ține în toate mănăstirile și nici de către toți monahii.

Vă mulțumesc!

pr. Andrei

Anna a răspuns:
5 Februarie 2018

Bună Părinte .Vă rog frumos am o întrebare... Postez miercuri și vineri, dar mă roade burta am și gastrită, se mănîncă odată pe zi am citit în internet, nuștiu cum să fac, aștept răspuns.Mulțumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
6 Februarie 2018

Doamne ajută!

A mânca o dată pe zi este post cu ajunare, adică un post mai aspru. Dacă sănătatea nu vă permite  nu trebuie să postiți așa. 

Mâncați de post după un program care vi se potrivește. Sfătuiți-vă și cu duhovnicul!

pr. Andrei

PS: Fiți atentă la sursele pe care le citiți pe internet și discerneți foarte bine informațiile. Când aveți nelămuriri întrebați-vă duhovnicul/preotul paroh.

 

Daniel Gabriel a răspuns:
18 Octombrie 2018

Sărut mâna Parinte am fost la Biserica și am dat un Acatist pentru Împăcare de 40de zile eu acum țin Post este obiligatoriu și Post Negru

pr Andrei Atudori a răspuns:
25 Octombrie 2018

Doamne ajută!

Daniel, nu este obligatoriu postul negru. Despre felul în care e bine să postești îți recomand să te sfătuiești cu părintele tău duhovnic.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei 

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: post, postire, miercuri, vineri, luni, post in zi de luni, postul lunea

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons