Un călugăr plecat din mănăstire se poate căsători?

Am o întrebare puţin mai delicată. În cazul în care un călugăr pleacă din mănăstire din diferite motive personale, sau este „alungat” din mănăstire fără motiv. Ce ar trebui să facă?... sau dacă nu mai poate să se întoarcă din cauză că s-a smintit... ar fi păcat dacă s-ar căsători pt. a putea continua viaţa de creştin măcar?

14 Octombrie 2011

Călugăria este jurământ definitiv şi irevocabil de consacrare a vieţii către Dumnezeu, prin castitate, sărăcie şi ascultare. Ea este logodirea cu Hristos prin Duhul Sfânt, nu o joacă! Tocmai de aceea este obligatorie ucenicia de frate în mănăstire trei ani, timp în care fratele poate pleca oricând. Apoi, în timpul tunderii în monahism fratele este întrebat de trei ori şi întors din drum de stareţ, tocmai pentru a arăta voia liberă şi definitivă a monahului.

Nu există motive personale pentru a pleca din familie sau din mănăstire, care e tot o familie spirituală. Dacă eşti smintit de ceva grav, vorbeşte cu stareţul, dacă e chiar stareţul de vină, vorbeşte cu exarhul mănăstirilor din zonă, care va rândui pentru locul unde poate să stea un monah. Cel care calcă în picioare jurământul către Dumnezeu şi se căsătoreşte cade sub un păcat de o gravitate greu de măsurat. El trebuie să se întoarcă la monahism pentru a fi iertat de Dumnezeu după pocăinţă şi plângere..

Pr. Ioan Istrati

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: monahism, călugăr, căsătorie

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons