Iubirea este cheia credinței

Cuvinte duhovnicești

Iubirea este cheia credinței

    • Iubirea este cheia credinței
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Credința ne-a fost dată ca un fel de unealtă sau ca un simț, al șaselea, iar cheia acestuia este iubirea. Nădăjduim în ceea ce iubim, iar în ce nădăjduim, credem.

Iertarea lui Dumnezeu este desăvârșită, neschimbătoare și necondiționată. Este mereu lucrătoare întru Hristos: „Veniți la Mine!” sună revărsarea de iubire a Domnului. Omul, în sine, nu are de făcut decât o alegere: să urmeze chemării sau să stea pe loc. Așadar, stă în puterile noastre să ne împăcăm cu Dumnezeu. Dar fără de credință nu mai ajungem nicăieri: fără credință nici nu bănuim nevoia unei împăcări.

Credința ne-a fost dată ca un fel de unealtă sau ca un simț, al șaselea, iar cheia acestuia este iubirea. Nădăjduim în ceea ce iubim, iar în ce nădăjduim, credem; ne putem îngriji de cele lumești, putem crede în „bunătatea lui mamona” sau putem să ne îndreptăm iubirea noastră – și de aici și credința – spre cele ale Domnului. Cea dintâi însemnează lipsirea de lumină, cea de-a doua deschiderea către ea.

(Tito Colliander, Credința și trăirea ortodoxiei, traducere de Părintele Dan Bădulescu, Editura Scara, București, 2002, p. 28)

Citește despre: