Iubirea este dincolo de împătimire
Să dai din ce ai pentru toţi la fel, sau să nu dai deloc.
- Cum să iubim fără să ne împătimim?
- Dar cum să iubeşti şi să te împătimeşti? Iubirea este dincolo de împătimire. Dacă ne împătimim, înseamnă că avem alt fel de iubire. Să încercăm să vedem pe toţi oamenii la fel. Că, dacă zic, eu o iubesc pe Angela, de exemplu, tot ce am acolo dau, nu faci mare treabă. Să-ţi păstrezi dragostea ta în aşa fel, ca să o poţi da tuturor câte puţin.
Celui ce vine la tine nu-i da tot deodată, pentru că o să vină altul şi n-o să-i poţi da şi o să zică: „A, înseamnă că nu mă iubeşti". Dacă vezi zece copii cerşetori şi ai cinci mii de lei, decât să le dai la doi dintre ei şi la ceilalţi să nu le dai, mai bine nu dai la nimeni. Da, asta-i după dragoste, pentru că nu-i folosesc atât de mult pe cei doi la care le-am dat câte două mii, pe cât îi mâhnesc pe ceilalţi opt care se ceartă jumătate de zi între ei, zicând că lor nu le-am dat. Să dai din ce ai pentru toţi la fel, sau să nu dai deloc.
Aşa este în orice lucru, chiar şi cu deschiderea sufletească pe care o avem. Păi, a venit la mine un om, i-am acordat cinci minute, iar altuia un ceas şi s-a supărat. Poţi mâhni pe cineva şi cu milostenia ta, din cauza asta pe toate trebuie să le facem tainic, cu înţelepciune.
Să ne gândim la toţi oamenii, asta înseamnă să iubim fără patimă. Să nu dăruim unuia mai mult decât altuia. Trebuie să vedem cât e de mare turta noastră, câţi suntem şi cum o tăiem. Asta înseamnă să biruim în noi iubirea pătimaşă - să ne dăruim în egală măsură tuturor oamenilor şi, când nu putem, să ne abţinem. Aşa creştem în timp şi ajungem să nu mai greşim prin încercarea noastră de a iubi.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 99-100)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro