Liturghie arhierească la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”
În Duminica a XXIX-a după Rusalii, numită și Duminica celor 10 leproși, 16 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Centrului Eparhial Suceava, și arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh.
În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Iachint Stoenică a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” Corlățeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, iar monahul Onufrie Onea a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii „Tuturor Sfinților” Leucucești, Protopopiatul Fălticeni.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Paraclisului reședinței arhiepiscopale, s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie. Sfintele sale moaște sunt adăpostite în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro