Peştera Sfântului Ilie din Lavra Hozevei

Potrivit tradiţiei locului, pe valea adâncă a pârâului El-Kelt (pârâul biblic Cherit), la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” se află peştera Sfântului Proroc Ilie Tezviteanul.

În această peşteră, Sfântul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai, unde a fost hrănit de corbi.

„Şi a zis Domnul către Ilie: «Du-te de aici, îndreaptă-te spre răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo!». Şi a plecat Ilie şi a făcut după cuvântul Domnului; s-a dus şi a şezut la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Corbii îi aduceau pâine şi carne dimineaţa, pâine şi carne seara; iar apă bea din pârâu. După o vreme, pârâul a secat, nemaifiind ploaie pe pământ. Atunci a fost cuvântul Domnului către Ilie, zicând: «Scoală şi du-te la Sarepta Sidonului şi şezi acolo, căci iată am poruncit unei femei văduve să te hrănească!»” (III Regi 17, 2-9).

Încă de la întemeierea Lavrei Sfântului Gheorghe, peştera Sfântului Ilie a devenit loc de pelerinaj, iar astăzi în grotă este amenajat un mic altar unde se săvârşeşte Sfânta Liturghie la sărbătoarea Prorocului Ilie.

(Foto) Peştera Sfântului Proroc Ilie din pustia Hozevei

De la același autor

Ultimele din categorie