Lumina din ochii părinților - Dobrovolschi Cristina

Concurs eseu

Lumina din ochii părinților - Dobrovolschi Cristina

Întâi a fost lumina din ochii părinților. Apoi lumina din geam. Pe urmă, fiecare dintre noi am cunoscut, pe rând, casa părinteasca cu lucrurile: scaunele ce ni se păreau uriaşe, masa prea-naltă în jurul căreia se adunau la anumite ore toți ai casei, ușile, dulapurile masive, pe care le deschideam curioși să vedem ce taine ascund. 

Mai târziu ograda largă ce începea dincolo de prag, cu pomi roditori, cu vița-de-vie și un câine ce lătra bucuros de fiecare dată când ne vedea. Când am mai crescut, a venit rândul să cunoaștem numaidecât și ce e dincolo de portiță... Iar acolo ne aşteapta ulița copilăriei, aflată acolo, în satul meu din Republica Moldova.

Îmi aduc aminte că acum 13 ani eram și eu o copilă care aștepta cu nerăbdare sosirea iernii... În seara de 15 decembrie iată și primii fulgi de nea... În casă ardea focul, dar eu stăteam la geam și priveam cum ninge cu fulgi mari... A nins o mare parte din noapte. Dimineaţă, când m-am trezit, afară arborii grădinii erau încărcaţi cu fulgi de  zăpadă. Ofereau un spectacol încântator. Eram nerăbdătoare să mă lase mama să plec la săniuş cu prietenii... Odată ce am ieșit din casă, sub picior se auzea scânteierea zăpezii codrului măreț ca un templu... După câteva ore de săniuş, mama mă striga ca să mă întorc acasă că afară se însera, stelele ardeau ca niște lumânări, lună răsărea de după nori ca un far.

Sosirea iernii și lumina albă a zăpezii au efectul de a-mi aduce aminte de sărbătorile de iarnă. Începând cu luna decembrie încep sărbătorile de iarnă. Fiecare cu specificul ei. În fiecare an, pe data de 13 decembrie este sărbătoarea Sfântului Andrei. Usturoiul este folosit atunci pentru apărarea gospodăriei - uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele se ung  cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele; se atârnă cununi împletite de usturoi. După aceasta urmează sărbătoarea Sfântului Nicolae. În noaptea de 18/19 decembrie, după calendarul pe vechi, se spune că Moș Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi lăsându-le în ghete dulciuri și alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneși și neascultători. În dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.   

Următoarea sărbătoare şi cea mai aşteptată de noi este naşterea lui Iisus Hristos, adică Crăciunul. În ajunul acestei sărbători gospodinele pregătesc sărmăluţe, mămăliga cu brânză, răcituri, clătite, salate. Copiii împodobesc bradul împreună cu cei mici, iar bărbaţii se străduiesc să prindă vrăbii... Se spune că  în prima zi de Crăciun trebuie să mănânci vrăbii gătite și atunci trebuie să fie sufletul ușor şi blând ca o vrabie. În prima zi a acestei sărbători copiii merg  la colindat la rude. În prima zi se sărbătoreşte cu familia, iar în celelalte două zile plecăm la neamuri sau aşteaptăm neamurile la noi.

Sărbătorile de iarnă sunt momentul perfect pentru reînvierea tradițiilor de familie.          

 

Citește despre: