„Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!”

Cuvinte duhovnicești

„Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!”

Noul începător este bine să-și îndrepte inima și să-și însușească o aleasă evlavie, nedifuzată și nădăjduită către Maica Domnului.

Care este virtutea hotărâtoare a noilor începători, cu care ar putea să biruiască ispitele și patimile cele dinlăuntru și cele din afară?

De la început Dumnezeu a creat pe om cu această puternică și mult discutată însușire – voința liberă. Aceasta ni se cere mai întâi: să vrem să biruim ispitele. Și, mișcând, va veni neîntârziat harul.

Rugându-ne intens lui Dumnezeu, voind și ostenindu-ne mereu, harul nu va lipsi de la noi. Iată unde este taina de început și de totdeauna a biruinței noastre. Harul este de natură divină – „energie necreată”, spune Sfântul Grigorie Palama.

Din primii pași spre viața monahală, plină de taine și înțelesuri preafrumoase, noul începător este bine să-și îndrepte inima și să-și însușească o aleasă evlavie, nedifuzată și nădăjduită către Maica Domnului. Apoi, mereu, cu bucuria în inimă, să se recunoască a-i fi un fiu iubitor și nevinovat și Maica Domnului îi va arăta cu prisosință cât de mult se va bucura a-i fi Mamă.

O fiică îmbunătățită se ruga Maicii Domnului, zicând: „Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!”. Iar Maica Domnului i-a răspuns: „Arată-te a-mi fi fiică!”.

(Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 1, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 40)