Mamografia digitală cu tomosinteză

Interviu

Mamografia digitală cu tomosinteză

Spitalul Providența derulează „Campania de Screening Cancer la Sân – Arată că îți pasă de tine și familia ta!”, pentru a contribui la scăderea incidenței cancerului mamar în rândul populației feminine. Pacientele pot accesa serviciile din cadrul „Centrului de examinare și diagnosticare în patologia glandei mamare” și anume: Echografie mamară, Mamografie 2D + 3D cu tomosinteză, Puncție mamară sub ghidaj echografic, Consiliere de specialitate și Recomandări specifice patologiei sânului. Astăzi, vorbim despre mamografia 3D cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Ce este mamografia 3D?

Mamografia este o metodă imagistică de examinare a sânului, o examinare sigură, cu doze foarte mici de radiații, fiind considerată de mare acuratețe în depistarea precoce a cancerului mamar. Mamografia 3D oferă posibilitatea diagnosticării unei tumori, indiferent de cât de mică este aceasta.

Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală permite medicului să vizualizeze imaginile pe monitoare de înaltă rezoluție, așa încât se poate ajusta luminozitatea, se poate schimba contrastul și se poate mări imaginea în zonele de interes. De asemenea, se reduce nevoia de repetare a examinării din cauza supra sau subexpunerii la care ar fi supusă pacienta, scăzând doza de radiații și anxietatea pacientei.

Practic, la examenul mamografic se urmăresc parametri precum structura și densitatea sânului, simetria de volum și mărime și prezența de opacități, asimetrii, distorsiuni, microcalcificări suspecte, macrocalcificări, imagini mixte.

Ce este mamografia digitală cu tomosinteză?

Tomosinteza înseamnă că în timpul unei scanări sunt achiziţionate mai multe imagini ale sânului din diverse unghiuri, cu o iradiere scăzută. Ulterior, imaginile sunt utilizate pentru a crea o serie de secţiuni cu grosime de 1 milimetru, astfel încât ele sunt folosite pentru a realiza o reconstrucţie tridimensională a sânului. Reconstruind tridimensional se elimină confuzia cauzată de suprapunerea cu ţesutul glandular.

Care sunt avantajele tomosintezei?

  • Precizie mult sporită în detecţia şi diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni;
  • Doză minimă de radiere;
  • Detectarea cu acurateţe a cancerului mamar;
  • Reducerea numărului de controale ulterioare şi, implicit a costurilor;
  • Îmbunătăţirea diagnosticului la persoanele cu sân dens;
  • Scad rezultatele fals pozitiv.

 Care sunt limitele mamografiei?

Din cauza compoziției diferite a sânului, imaginea mamografică diferă de la o femeie la alta și de la un grup de vârstă la altul. Acest lucru face ca și sensibilitatea de detectare a modificărilor să fie diferită, fiind, uneori, necesare alte investigații imagistice.

De asemenea, trebuie înțeles că mamografia nu are eficacitate de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar. Faptul că se indică și alte examinări, cum ar fi ecografia, nu înseamnă întotdeauna ceva anormal pe mamografie, ci faptul că structura țesutului glandular este foarte bogată. Și acest lucru poate ascunde imagini patologice, în special în stadiu incipient.

Tehnica este, totodată, greu de suportat în cazul mastitei. Există și tumori maligne cu aspect mamografic pseudobenigne și neoplasme cu dezvoltare intrachistică care pe imaginea mamografică apar ca opacitate cu caracter de benignitate, caz în care care este absolut necesară completarea cu o ecografie mamară sau examinare prin rezonanță magnetică.

Nu în ultimul rând, implantul mamar poate masca vizibilitatea unei porțiuni de țesut mamar localizat posterior.

Cine trebuie să facă și când este recomandat să se facă o mamografie?

  • Femeilor peste 40 de ani este recomandată anual, ca metodă de screening, chiar dacă nu prezintă simptome (dureri, modificări ale pielii, noduli detectabili la autopalpare);
  • Femeilor peste 35 de ani care prezintă modificări clinice sau care prezintă factori de risc (în special rude de grad I cu cancer de sân, ovar sau endometru uterin);
  • Femeilor sub 35 de ani care prezintă leziuni suspecte, depistate ecografic.

Cum ajută mamografia în prevenția sau tratamentul cancerului la sân?

Mamografia poate depista cancerul într-un stadiu incipient, astfel încât să se poată utiliza mijloacele terapeutice optime, fiind posibile salvarea sânului și vindecarea, cu implicații enorme asupra fizicului și psihicului pacientei.

Cum procedați atunci când diagnosticați astfel de afecțiuni?

Atunci când în urma unui examen mamografic au fost descoperite leziuni cu caracter suspect sau cert de malignitate, principala indicație este efectuarea unei puncții biopsii eco-ghidate. Ulterior, conduita terapeutică va fi corespunzătoare rezultatului histo-patologic (consult oncologic/chirurgical).

De ce să faci o mamografie?

  •  Este cea mai bună metodă de a descoperi cancerul de sân înainte să apară simptomele;
  •  Este mai uşor să previi decât să tratezi;
  • Te ajută să fii mai liniştită, încrezătoare şi să te simţi în siguranţă.

Spitalul Providența a demarat „Campania de screening cancer la sân – Arată că îți pasă de tine și familia ta!”, pentru a contribui la scăderea incidenței cancerului mamar în rândul populației feminine. Ce servicii pune, mai exact, la dispozitiția pacientelor?

Pe parcursul acestei luni dedicate luptei împotriva cancerului la sân, pacientele pot accesa serviciile din cadrul „Centrului de examinare și diagnosticare în patologia glandei mamare” și anume:

  • Echografie mamară
  • Mamografie 2D + 3D cu tomosinteză
  • Puncție mamară sub ghidaj echografic
  • Consiliere de specialitate
  • Recomandări specifice patologiei sânului.

În această lună, toate pacientele care se adresează Spitalului Providența beneficiază de o reducere de 10% din prețul mamografiei și al echografiei mamare.

De asemenea, în luna octombrie, Spitalul Providența oferă, în fiecare zi, cazurilor sociale care prezintă recomandare de la medicul specialist, câte o mamografie GRATUITĂ femeilor de peste 40 de ani, cu scopul depistării precoce a cancerului la sân.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici  https://www.youtube.com/watch?v=7ELv2iAiF90&t=2s

Mai multe detalii găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: