Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul

Odată lăsat în urmă Ierusalimul, după un sfert de oră de mers cu mașina ajungi în Pustiul Hozevei. De la un punct, mijloacele de transport devin inutile: distanța rămasă până la mănăstirea călugărilor hozeviți se parcurge cu pasul, pe un drum de piatră ce coboară șerpuit spre inima muntelui. 

Mănăstirea este așezată într-o uimitoare oază de verdeață și răcoare ce contrastează puternic cu ținutul uscat și torid de dinainte. Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul este săpată într-un perete de stâncă. Aceasta este o străveche așezare monahală, de la începutul veacului al V-lea, situată la apus de Ierihon, pe valea pârâului Horat sau Cherit din Vechiul Testament, numit azi Hozeva, în preajma căruia a trăit Proorocul Ilie, în timpul prigonirii lui către regele Ahab. 

Așezarea monahală a cunoscut perioada ei de înflorire în a doua jumătate a secolului al VI-lea, când a trăit aici Cuviosul Gheorghe, supranumit Hozevitul, (prăznuit la 8 ianuarie), de la care și-a primit numele și actuala mănăstire. 

Aici, pelerinii se pot închina la moaștele Sf. Gheorghe Hozevitul și Sf. Ioan Iacov Hozevitul. De asemenea ei pot vizita și peștera Sfântului Prooroc Ilie, care se află deasupra mănăstirii.

Citește despre: