Mănăstirea Vlădiceni
Mănăstirea Vlădiceni este o mănăstire de călugări amplasată la marginea municipiului Iaşi, în localitatea Vlădiceni, din comuna suburbană Tomeşti, pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi”. Ansamblul monahal se află la poalele unui deal împădurit, de unde se poate vedea întreaga zonă industrială a municipiului Iaşi.
Mănăstirea Vlădiceni este o mănăstire de călugări amplasată la marginea municipiului Iaşi, în localitatea Vlădiceni, din comuna suburbană Tomeşti, pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi”. Ansamblul monahal se află la poalele unui deal împădurit, de unde se poate vedea întreaga zonă industrială a municipiului Iaşi.
Potrivit tradiției, domnitorul Alexandru cel Bun și mitropolitul Iosif Mușat au întâmpinat la Iași, în 1415, alaiul care ducea moaștele Sfântului Mucenic Ioan din Trapezunt către Suceava, capitala de atunci a Țării Moldovei. De altfel tradiția spune că hramul bisericii Nicoriță se datorează aceluiași eveniment.
Între anii 1908-1910, câţiva călugări au construit în apropierea Poienii Vlădiceni o primă biserică a Schitului Vlădiceni, spre cinstirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. În anul 1918, biserica a fost distrusă în întregime în urma exploziei unui depozit de muniţii din apropiere. Din cauza incidentului, schitul a fost distrus, murind mai mulţi călugări.
Între anii 1923-1928, arhimandritul Epifanie Demetrescu şi alţi câţiva călugări veniţi din Muntele Athos au reclădit aşezarea monahală distrusă, construind o a doua biserică. Aceasta a fost grav avariată de cutremurul din anul 1940, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a încercat refacerea ei. A doua biserică a fost dărâmată în anii regimului comunist.
În 1959, chiliile au fost preluate de către gospodăria agricolă de stat, iar biserica a funcţionat din acel an doar ca biserică parohială, devenind ulterior depozit.
În anul 1992, a fost incepută refacerea mănăstirii la cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și la inițiativa IPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuâilor pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care s-a ocupat îndeaproape de întocmiea actelor necesare pentru reînceperea vieții monahale. În 1995, locul unde s-a construit biserica a fost sfinţit de PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei împreună cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. IPS Calinic, ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor din acea perioadă a coordonat întreaga lucrare de construcție, constucție ce a durat doar 4 ani, fiind unul dintre principalii ctitori ai mănăstirii. Sfințirea noii biserici s-a făcut de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la 23 mai 1999.
Pe 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Paşti, a Samarinencei, biserica Mănăstirii Vlădiceni, cu hramul „Sfântul Evanghelist Ioan Teologul”, a primit haina nouă a resfinţirii. Slujba a fost oficiată atunci de IPS Mitropolit Teofan.
Biserica cea mare este o clădire din cărămidă, în formă de cruce, cu lungimea de 25 de metri și lățimea de 7 metri, iar în zona absidelor de 11 metri. Ea are la origine un proiect inspirat de stilul bisericilor moldovenești din veacul al XV-lea. Structura de rezistență este din stâlpi de beton. În cadrul mănăstirii de călugări Vlădiceni mai există și un paraclis, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie”.
Adresa: Iași, Str. 3 Fântâni nr. 3
Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro