Mintea noastră niciodată nu se oprește, întotdeauna e ocupată

Pateric

Mintea noastră niciodată nu se oprește, întotdeauna e ocupată

    • tânără cu capul acoperit
      Mintea noastră niciodată nu se oprește, întotdeauna e ocupată / Foto: Bogdan Zamfirescu

      Mintea noastră niciodată nu se oprește, întotdeauna e ocupată / Foto: Bogdan Zamfirescu

Dacă un anumit gând rău vine insistent în minte şi inima se lipeşte de el, consimte la el, atunci trebuie să ne adunăm toate puterile ca să îl aruncăm, cu ajutorul Rugăciunii lui Iisus şi al spovedaniei la stareţ.

Gândurile trecătoare, de care inima nu se lipeşte, trec repede, ca un vânt. Mintea noastră niciodată nu se opreşte, întotdeauna e ocupată. Gândurile rele nu trebuie luate în seamă, deoarece au proprietăţi inalienabile, ele nu sunt de la natura noastră. Una şi aceeaşi minte nu poate şi să Îl slăvească pe Dumnezeu şi să hulească. Unor asemenea gânduri nu trebuie să le dăm atenţie, trebuie să le aruncăm, ca pe un gunoi, ca pe ceva străin. Dacă un anumit gând rău vine insistent în minte şi inima se lipeşte de el, consimte la el, atunci trebuie să ne adunăm toate puterile ca să îl aruncăm, cu ajutorul Rugăciunii lui Iisus şi al spovedaniei la stareţ.

Trebuie să cunoaşteţi care este patima ce vă tulbură mai mult decât toate şi cu ea să vă luptaţi în mod special. Pentru aceasta trebuie să vă cercetaţi zilnic conştiinţa voastră... (Sfântul Nicon de la Optina)

(Patericul de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2012, p. 494)

Citește despre: