Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a vizitat misiunea creștin-ortodoxă din Tanzania
Înaltreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat misiunea ortodoxă din Tanzania, la invitația IPS Dimitrie de Irinoupolis și Seychelles.
În perioada 13-21 ianuarie 2010, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat, la invitația Înalt Preasfințitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis și Seychelles, mai multe biserici și așezăminte sociale și medicale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Tanzania. Biserica Ortodoxă din această țară din estul Africii este parte componentă a Patriarhiei Alexandriei și a Toată Africa. În cadrul acestei vizite, IPS Teofan a slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, hirotonind, la solicitarea IPS Dimitrie, chiriarhul locului, un preot și un diacon. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a participat la slujba de Botez a unui număr de aproximativ 1.200 de persoane care au îmbrățișat credința ortodoxă, respectiv la săvârșirea Tainei Cununiei pentru 60 de noi familii. Pentru o perioadă de 2 luni, protos. Nicodim Petre, secretar al Cabinetului mitropolitan, împreună cu 2 monahii au rămas, la solicitarea și cu binecuvântarea IPS Dimitrie, în Tanzania, urmând a se implica în diverse activități misionare și filantropice, cum ar fi catehizarea a aproximativ 3.800 de persoane, care urmează a primi Taina Botezului, sau acordarea de ajutor alimentar pentru aproximativ 250 de copii, de cinci ori pe săptămână. Părintele Nicodim Petre a mai fost solicitat de către IPS Dimitrie să susțină și câteva cursuri de teologie ortodoxă pentru un număr de 15 preoți ortodocși africani și pentru 5 tineri care se pregătesc pentru a primi Taina Hirotoniei.
Tanzania este o țară africană extrem de săracă, de aproximativ 40 milioane de locuitori, cu capitala politică la Dodoma (orașul Dar es Salaam fiind, însă, principalul centru economic), în care trăiesc și mai multe zeci de mii de creștini ortodocși. În această țară, unul din 5 copii moare de SIDA, iar alte boli, precum malaria, fac numeroase victime, încât speranța de viață se situează, undeva, în jurul vârstei de 45 de ani. Accesul la educație este extrem de redus, întrucât guvernul susține salariul unui profesor, dar nu poate susține construcția de școli, acest lucru depinzând de puterea financiară a fiecărei comunități în parte. Într-o țară cu atât de multe nevoi materiale și spirituale, există o misiune ortodoxă susținută în special de generozitatea unor organizații și credincioși din Grecia. Această misiune urmărește atât propovăduirea Evangheliei, cât și oferirea de ajutoare materiale, în special asistență medicală, IPS Dimitrie declarând, pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Tanzania, că, „la a doua Sa venire, Mântuitorul Iisus Hristos s-ar putea să nu ne întrebe de câte ori ne-am rugat sau ne-am pocăit, dar cu siguranță El ne va întreba dacă am oferit apă celor însetați, hrană celor flămânzi, medicamente celor bolnavi sau un adăpost celor orfani“.