Moaștele Sfintei Anisia
În Catedrala Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic, în partea stângă a Sfântului Altar, se află racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Anisia, prăznuită pe 30 decembrie.
Sfânta Muceniță Anisia era din Tesalonic și a trăit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). După moartea părinților ei, care erau foarte bogați, sfânta ducea o viață singuratică și bineplăcea lui Dumnezeu prin faptele sale bune. Într-o zi, vrând să meargă la biserică pentru a se închina Domnului Iisus Hristos, a auzit gălăgie mare în popor. Intrând pe poarta ce se numea a Casandrionei, a văzut pe păgânii care serbau praznicul soarelui. Unul dintre ostașii păgâni a întrebat-o unde merge. Ea a mărturisit că este creștină și că merge la biserică să se roage. Atunci, ostașul, scoțând sabia, a lovit-o pe Sfânta Anisia în coastă, iar aceasta, căzând, și-a dat sufletul în mâinile Domnului.
Multă vreme, cinstitul trup al Sfintei Anisia s-a aflat îngropat în pământ într-un loc necunoscut, până când a fost descoperit mormântul cu sfintele ei moaște în ziua de 4 iulie 1980, când s-a deschis strada 3 Septembrie, lângă Regimentul al III-lea Militar.
Sfintele moaște au fost scoase cu evlavie și mutate în Biserica Sfântului Dimitrie, unde săvârșesc mulțime de vindecări și de alte minuni pentru toți cei care o cinstesc pe Sfânta și i se închină cu credință.
În apropierea locului aflării moaștelor Cuvioasei, a fost ridicat un mic paraclis închinat Sfintei Anisia.
(Video) Sfânta Muceniță Anisia – creștină adevărată până la moarte
Mănăstirea Bistrița – Vâlcea
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro