Moșule, tu primești cadouri și bucurii?

Creşterea copiilor

Moșule, tu primești cadouri și bucurii?

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Aș dori să îți pun o întrebare, Moșule: Tu nu primești cadouri? Nu ai nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte? Eu știu că tu îți dorești să faci pe toată lumea fericită, dar trebuie să te faci fericit și pe tine! Vreau să îți mai spun ceva! Tu, Moșule, ai un loc important în inima mea, cât și în inimile celorlalți, deoarece faci oamenii să zâmbească! Te aștept cu multă nerăbdare! 

Mă numesc, Andra-Teodora, sunt în vârstă de 12 ani și elevă în clasa a VI-a. Sunt o fată cuminte, silitoare și nerăbdătoare de a descoperi lucruri noi.

Unul dintre cei mai cunoscuți sfinți este chiar Sfântul Nicolae sau Sân’ Nicoară, dar noi copiii, îi zicem mai mult „Moș Nicolae”. Dar nu este un personaj din vreo legendă, ci a fost episcopul cetății Mira din regiunea Lichia din Asia Mică.

Și-a dedicat viața oamenilor săraci, în special copiilor, pe care îi ajuta pe ascuns, de aceea a devenit în timp un simbol al dărniciei Domnului Nostru Iisus Hristos. În România este sțiut de oameni ca un moș cu barbă albă, călare pe un cal, care vestește faptul că mai este puțin și se termină anul. Eu îmi pregătesc ghetuțele, pentru a străluci, apoi le duc în fața casei pe prag. După cum bine știm, îl așteptăm pe Moș Nicolae în noaptea de 5 decembrie, iar pe 6 decembrie îl sărbătorim.

În acest an, mi-am dat seama că de fiecare dată toate jucăriile pe care ți le-am cerut, tu mi le-ai adus. De aceea te-aș ruga ca acele jucării să nu mai ajungă la mine, ci la copiii care chiar și le doresc de mult timp, dar nu au avut până acum ocazia să le primească.

Aș vrea să ne oferi, nouă, familiei mele, multă sănătate, fericire și multă zăpadă pentru a a merge la săniuș. Mi-aș mai dori ca toți copiii nevoiași să primească un loc mai bun pentru trai și să aibă șansa să meargă la școală. Să treci și pe la copiii din orfelinate, la bătrânii din azil, lor să le aduci multă sănătate. Este Sfântul Nicolae! Haideți să fim mai buni! Să ne unim forțele și să ajutăm cât mai mult oamenii care au nevoie de sprijinul nostru, măcar acum... de sărbători!

Te-aș mai ruga câteva lucuri, Moșule: să îi ții pe cei dragi lângă mine, să îi oferi surorii mele multă răbdare pentru a desfășura activitățile propuse cu copilașii de la grădiniță. Să fie sănătoși părinții mei pentru a mă vedea mare, iar eu nu o să îi dezamăgesc niciodată, o să obțin rezultate bune la școală și o să ajung ceea ce îmi doresc eu. Iar prietenei mele, Ana-Maria, ajută-i să intre la liceul mult dorit.

Aș dori să îți pun o întrebare, Moșule: Tu nu primești cadouri? Nu ai nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte? Eu știu că tu îți dorești să faci pe toată lumea fericită, dar trebuie să te faci fericit și pe tine! Dar, tu cu ce vii când aduci darurile copiilor? Cum reușești, doar într-o singură noapte să ajungi la toți copiii?

Vreau să îți mai spun ceva! Tu, Moșule, ai un loc important în inima mea, cât și în inimile celorlalți, deoarece faci oamenii să zâmbească! Te aștept cu multă nerăbdare! Te va aștepta pe pragul casei mele un pahar cu lapte și un platou cu prăjituri, dar sper să nu le mănânce, motănelul meu, Traian. Apropo, că tot veni vorba de el, te-aș ruga să îi aduci un costumaș de elf!

Moș Nicolae, sunt mândră te tine!

Cu mare drag,  Andra

*Eseu scris de Andra-Teodora, 12 ani, participantă la Concursul de eseuri „De vorbă cu Sfântul Nicolae”, desfășurat de portalul doxologia.ro, în colaborare cu Librăria Doxologia și cu Editura Doxologia în perioada 20 noiembrie - 30 noiembrie 2021, și s-a adresat copiilor cu vârsta între 7 și 12 ani.

Îți mai recomandăm și: Sfântul Nicolae – model de dăruire