Viața Protoiereului Vasilie Zenkovskii

Documentar

Viața Protoiereului Vasilie Zenkovskii

    • Viața Protoiereului Vasilie Zenkovskii
      Viața Protoiereului Vasilie Zenkovskii

      Viața Protoiereului Vasilie Zenkovskii

Protoiereul Vasilie Zenkovskii (07/04/1881-08/05/1962) a fost filozof, psiholog și istoric al filosofiei ruse. S-a ocupat și de probleme de pedagogie și psihologie a dezvoltării.

Născut la Proskurov (acum Khmelnitsky). A absolvit Facultatea de Fizică și Matematică a Universității din Kiev, apoi Facultatea de Istorie și Filologie, a studiat la catedrele de filosofie și literatură clasică. A călătorit în Germania pentru a lucra la lucrarea sa de master pe tema „Problema cauzalității mentale”.

A fost Profesor asociat, apoi profesor la Universitatea din Kiev. În 1918 a avut mandatul de Ministrul Culturii (și Religiilor) în guvernul lui Hetman Skoropadsky.

În 1919 a emigrat în străinătate. În Iugoslavia, a fost profesor la facultățile teologice și filozofice de la Universitatea din Belgrad. S-a mutat la Praga, unde a fondat Institutul Pedagogic Rus, a condus Departamentul de Psihologie Experimentală și a Copilului. Din 1923 a fost Președinte al Biroului Pedagogic pentru Afaceri Străine școlare Ruse.

În a doua jumătate a anilor 1920, a fost profesor la Academia Teologică Ortodoxă din Paris, șef al catedrei de filosofie. În 1939 a fost arestat de autoritățile franceze și închis în izolare; apoi a petrecut mai bine de un an într-un lagăr de internare din sudul Franței. În 1942 a primit gradul de preot, ulterior - protopop. V.V. Zenkovsky este autorul cunoscutei Istorii a Filozofiei Ruse.

A trecut la Domnul în ziua de 5 august 1962, la Paris. A fost înmormântat în cimitirul din Sainte-Genevieve-des-Bois.

Citește despre: