Nu poți merge fără cruce în urma Domnului Purtător de cruce

Cuvinte duhovnicești

Nu poți merge fără cruce în urma Domnului Purtător de cruce

    • cruce de lemn
      Nu poți merge fără cruce în urma Domnului Purtător de cruce / Foto: Oana Nechifor

      Nu poți merge fără cruce în urma Domnului Purtător de cruce / Foto: Oana Nechifor

Ce e această cruce? Necazurile, strâmtorările și întristările de tot felul, care vin dinlăuntru și din afară asupra celui ce împlinește cu conștiință dreaptă poruncile Domnului.

„Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Nu poți merge fără cruce în urma Domnului Purtător de cruce; și toți cei care merg în urma Lui merg, negreșit, cu crucea.

Ce e această cruce? Necazurile, strâmtorările și întristările de tot felul, care vin dinlăuntru și din afară asupra celui ce împlinește cu conștiință dreaptă poruncile Domnului, trăind în duhul rânduielilor și cerințelor Lui. Această cruce se întrepătrunde până-ntr-atâta cu modul de viețuire al creștinului, încât acolo unde este creștinul este și ea, iar acolo unde nu e această cruce nu poate fi vreun creștin, înlesnirile de toate felurile și viața în dezmierdări nu sunt pentru un creștin adevărat.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulTâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Traducere din limba rusă de Adrian și Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, 2011, p. 25)

Citește despre: