Nu te lenevi în lucrarea mântuirii!
Ia aminte să nu treacă nici o zi în zadar, pentru că de o vei pierde, nimeni nu te poate încredința că vei mai dobândi o altă zi. Dacă ziua s-a scurs, este gata trecută, iar timpul pierdut nu-ți este în putință să-l întorci înapoi.
Omule, fii întotdeauna râvnitor și arzător cu duhul, fugi de posomorâre și răceală, ca să nu auzi despre tine așa: „Știu faptele tale; că nu ești nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindcă ești căldicel – nici fierbinte, nici rece –, am să te vărs din gura Mea” (Apocalipsa 3, 15-16).
Fii, așadar, plin de sârguință și trezvie, nu irosi în zadar timpul vieții tale, pentru că acesta este dar spre îndreptarea sufletului și pentru dobândirea veșnicelor bunătăți. Ia aminte să nu treacă nici o zi în zadar, pentru că de o vei pierde, nimeni nu te poate încredința că vei mai dobândi o altă zi. Dacă ziua s-a scurs, este gata trecută, iar timpul pierdut nu-ți este în putință să-l întorci înapoi. Pentru aceasta, nu irosi în deșert zilele vieții tale, ci desăvârșește-te întru curgerea timpului. Nu fără de rost îți este dăruită viața aceasta, ci pentru ca fiecare zi să ți-o lucrezi cu rod, să plinești vitejiile virtuții și astfel să nu te afli niciodată în deșertăciuni.
Viața aceasta nu este pace, ci bătălie și război, târg, școală, călătorie pe ape. Nu poate fi pace în toiul războiului, liniște în școală și în târg, tihnă în călătoria pe mare. Cine, aflându-se într-o călătorie pe mare, este lipsit de teamă și întristare? Cine dintre cei ce se află la război este fără de frică? Cine este la piață ori la școală întru liniște? Cu adevărat nimeni. Așadar, nu te lenevi întru lucrarea lui Dumnezeu, nu-ți pierde curajul, ci ostenește cu sudoare. Pentru tine acum este secerișul, acum este târgul, acum agonisirea cea din neguțătorie – seceră și cumpără ca să nu te trezești cu mâinile deșarte, străin de harul lui Dumnezeu și astfel să te supui cumplitei osândiri. Cel ce a primit talant și nu l-a pierdut, ci numai nu l-a înmulțit, a auzit de la al său stăpân: „Slugă vicleană și leneșă!... Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi și eu, venind, aș fi luat ce este al meu cu dobândă” (Matei 25, 26-27). Dar tu, nu numai că nu ai înmulțit talantul, ci din trândăvie și nepăsare ai pierdut totul. Ce răspuns vei da în ziua înfricoșătoarei Judecăți, când vei fi cercetat amănunțit întru toate? Fii, așadar, cu minte trează!
(Sfântul Dimitrie al Rostovului, Călăuziri către veșnicele locașuri, Editura Sophia, București, 2013, p. 72)
Cei pe care îi socotim păcătoși pot fi mai vrednici de mântuire decât noi
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro