„O ieșire pe internet este ca o ieșire în oraș”
Bătrânul nostru dascăl, bădia Grigore, în vârstă de 8 ani și 9 luni – după spusa lui (noi știm că are aproape 90 de ani!) – povestește cum a apărut în Pipirig primul automobil. Era copil când, pe drumul de căruțe dintre Târgu Neamț și Pipirig, a sosit un balaur ce ridica un nor de praf și scotea fum pe nări.
Bătrânii au aprins o lumânare și s-au pus în genunchi convinși că vine sfârșitul lumii, iar copiii s-au ascuns pe sub paturi și după vetre ca să nu-i prindă diavolul acela zgomotos! Azi, stând în fața computerului și imaginându-mi acele clipe, nu pot să nu mă întreb cum or fi reacționat strămoșii omenirii în fața primei roți?
Când am anunțat în biserică faptul că parohia noastră are un site pe portalul Mitropoliei, nu mi-a cerut nimeni adresa noastră digitală. Nu din teamă (sper), ci dintr-o oarecare lipsă de interes. Informația, la noi, circulă prin viu grai. Dar am perceput o oarecare mirare la unii dintre enoriași. Oarecum firesc, din moment ce, în spațiul nostru spiritual, se mai vorbește uneori despre pericolul pe care îl reprezintă computerul și internetul. Și nu pot să nu te întreb pe tine, cititorule, care acum utilizezi un computer și navighezi pe internet, tu nu te temi?
Așa că am simțit nevoia să spun ceva pe temele enunțate în titlu. Ce are mai special, până la urmă, un computer sau calculator? Ce diferență de esență este între această unealtă și o roată, de exemplu? Cu ce schimbă acestea firea umană? Uneltele sunt doar obiecte neînsuflețite, dar... cu o furcă poți munci în gospodărie sau ucide un om. Indiferent de gradul de tehnologizare a vieții sau de cât de sofisticate ne sunt uneltele, tot noi suntem cei care facem alegerile. Noi suntem buni sau răi și nu uneltele noastre.
Aparent toate binefacerile tehnologice ne fac mai fericiți, dar suntem așa? Deși avem atât de multă tehnologie, din ce în ce mai surprinzătoare și mai plăcută, fundamental suntem aceiași, cu aceleași dureri și doruri.
Computerul nu poate fi conceput astăzi fără internet. Dăunează acesta sufletului sau nu? Ei bine, o ieșire pe internet este ca o ieșire în oraș. Găsești și biserici, dar și baruri, și școli și discoteci etc. Reprezintă o uriașă sursă de informație. Depinde doar ce întrebări pui. Pe de altă parte ne aduce aminte că suntem mulți, foarte mulți. Și poate că principalul beneficiu al internetului este tocmai această conștiință a alterității, a faptului că nu exist doar eu, individul, sau grupul meu etnic ori religios, ci sunt și alții, ceilalți și altfel decât mine, iar ei nu sunt dușmani sau extratereștri, ci frații mei, copiii aceluiași Dumnezeu. (Pr. Mihail Blându)
Continuarea, pe saitul Parohiei Stânca
Când a picat netul – drama (sau salvarea) familiei din zilele noastre
Iluzia colectivă ori destinul solitar, întru clișeu
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro