Oratoriul „Chemări spre mântuire”, organizat în acest an la Opera Națională Română din Iași

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Oratoriul „Chemări spre mântuire”, organizat în acest an la Opera Națională Română din Iași

    • Oratoriul „Chemări spre mântuire”, organizat în acest an la Opera Națională Română din Iași
      Afișul Oratoriului „Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Cuvioasă Parascheva”

      Afișul Oratoriului „Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Compoziția vocal-simfonică Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Cuvioasă Parascheva va avea loc în acest an la Iași. În acord cu marea sărbătoare a Cuvioasei Parascheva, care a avut loc la jumătatea lunii octombrie, Opera Națională Română din Iași a reprogramat oratoriul duminica aceasta, 31 octombrie, începând cu ora 18:30.

Oratoriul realizat de compozitorul Viorel Munteanu reprezintă o expresie a recunoştinţei faţă de Sfânta Parascheva şi un omagiu adus numeroşilor pelerini care vin an de an la Iaşi.

Desfășurat sub bagheta dirijorului exponent al școlii de dirijat ieșene, maestrul Bogdan Chiroșcă, spectacolul se va bucura de prezența soliștilor Ana Maria Donose (soprană), Alice Maftei (soprană), Mihaela Blându (mezzosoprană), Petru Pavel (tenor), Daniel Mateianu (bas), a Corului Operei Naționale Române Iași (dirijor Manuel Giugula), a Orchestrei Operei Naționale Române Iași, dar și a Corului de Copii al Municipiului Iași (dirijor Raluca Zaharia) și a Corului Academic „Byzantion” (dirijor Adrian Sîrbu).

„De când este această sărbătoare a Sfintei Parascheva, am încercat să mă implic întotdeauna de la universitate şi în calitate de compozitor. Dar oratoriul este ceva special. O întreagă cultură românească, bizantină şi anonimă, a noastră, străbate o asemenea lucrare. Prin muzica Oratoriului Chemări spre mântuire ne întoarcem la originile multiseculare ale acestui gen muzical religios şi la cel mai intim fir al muzicii - melodia”, sublinia compozitorul oratoriului, domnul Viorel Munteanu, în finalul unei ediții precedente.

Bilete pot fi achiziționate de pe site-ul operaiasi.ro, dar și de la Agenția de bilete, situată în foaierul Operei din Iași.

Vezi și: (Video) Oratoriul „Chemări spre mântuire” (Pelerini la Sfânta Parascheva) - Prof. univ. dr. Viorel Munteanu și Cătălin Jeckel - Pridvoarele credinței