Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

Ortodoxia în lume

Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

    • Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia
      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

    • Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia
      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

    • Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia
      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

      Cinstire specială a Sf Arhanghel Mihail în Grecia

În multe locuri ale Greciei se acordă o cinstire specială Sfântului Arhanghel Mihail, manifestată prin pelerinaje pe jos la bisericile cu icoane făcătoare de minuni ale Arhanghelului. De fapt, aceste icoane sunt locuri de prezență, de multe ori chiar vizibilă, a Arhistrategului Mihail.

Pe insula grecească Lesbos – Marea Egee, în orașul Mandamados, există o veche mănăstire din sec. XV, închinată Sfântului Arhanghel Mihail, cu o icoană făcătoare de minuni a sa. Nu e o icoană obișnuită, ci e făcută din pământ îmbibat cu sângele călugărilor martirizați de turci. Un singur călugăr a scăpat atunci și aceluia i-a apărut Arhanghelul în vis, poruncindu-i să facă icoana sa din pământ și sânge mucenicesc. Mănăstirea, inițial distrusă de turci, a fost reclădită, și în ea s-a așezat icoana.


Arhanghelul Mihail - Icoana din Mandamados prinzând viață
Este una din puținele Icoane în relief, inclusiv fața, după cum relatează Arhimandritul Daniil Gouvalis („Minunea credinței“, 1985, traducere în lb. română – 2000). Arhanghelul este îmbrăcat ca un războinic de temut. Icoana este de mici dimensiuni și a fost realizată de un călugăr, înainte de sec. XVII. Chipul Arhanghelului se schimbă, în funcție de închinătorii care vin. Pe unii îi întâmpină cu bunăvoință, când fața lui prinde culoare, de parcă ar fi viu. Pe alții, în primește cu fața întunecată și inspirând teamă. Spre exemplu, când insula a fost cucerită de turci, aceștia nu îndrăzneau să se apropie de biserica aceasta, cu icoana, de frica Arhanghelului.

Uneori, pe fruntea Arhanghelului apar broboane de sudoare, colectate de credincioși, spre binecuvântare. Întotdeauna, pe 8 noiembrie, fața lui pare vie. Lângă icoană i se aduc periodic încălțări de fier, care trebuie înnoite la șase luni, pentru că se învechesc. Se crede că așa Arhanghelul arată că străbate insula, în ajutor, unde este chemat.

O altă sărbătoare pe insulă are loc în Duminica a doua după Paști, când se pregătește pelerinilor mâncarea tradițională „cuș-cuș“, din carne de vită și grâu. În fiecare an, se sacrifică o anumită vacă. Aceasta vine singură lângă biserică și îngenunchează în fața Icoanei Arhanghelului.
La sărbătoarea din 8 noiembrie are loc un pelerinaj pe jos. Se știe că nimeni nu simte oboseala drumului.

În orice necaz, locuitorii de pe insulă (eliberată de sub stăpânirea turcească pe ...8 noiembrie 1912) îl cheamă pe ocrotitorul lor: „Sfinte Arhanghele, miluiește-mă!“
O minune mai recentă este legată de un șofer originar din insula Lesbos, care a adormit la volan și s-a trezit când camionul său cădea în gol. A avut doar câteva secunde la dispoziție, să zică „Vino, Arhanghele!“. Mașina s-a făcut praf, dar el și capota camionului nu au pățit nimic.

Ieromonahul Atanasije Jevtic relatează o altă minune întâmplată unui ofițer de aviație de pe insulă. El a fost trimis în Africa, să instruiască piloți pentru avioane cu reacție. Într-o zi, pe când se afla într-un asemenea avion cu 30 cadeți, a intrat subit într-un nor de furtună. Tuna și fulgera, comunicarea cu solul se rupsese, iar combustibilul era pe terminate. Când a fost clar că nu mai e nimic de făcut, ofițerul a închis ochii și, așteptând căderea, i s-a perindat înaintea ochilor întreaga viață de până atunci, în câteva secunde. Dintre toate evenimentele, unul i-a aprins speranța: s-a văzut ca fiind băiat de 7 ani, mergând cu mama la mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail din Mandamados, și închinându-se la Icoana Arhanghelului.

Deși pierduse controlul avionului, aflat în cădere liberă, deodată a prins curaj și a început să se roage cu toată puterea. A promis: „Sfinte, dacă mă ajuți, voi face un avion mic din aur, și-l voi aduce la Icoana ta“. Simțind o mare bucurie în suflet, a deschis ochii și a văzut soarele strălucind (după ce mai înainte fusese într-un nor negru), și avionul cum ateriza singur pe pistă, la locul potrivit, pe când panoul de bord indica faptul că nu mai există combustibil și fără să existe un pilot automat...
De altfel, în Grecia, Arhanghelul Mihail este considerat protectorul aviației.

Soborul Arhanghelului Mihail – Panormiti
În golful Panormos, insula Simi (din Dodecanez), pe lângă mănăstirea Panormiti, închinată Arhanghelului Mihail, există alte opt mănăstiri închinate aceluiași arhanghel, pentru a fi în total 9, în cinstea celor nouă cete îngerești.
Potrivit tradiției, icoana Sfântului Arhanghel Mihail din Panormiti a fost descoperită de o femeie credincioasă, când săpa la rădăcina unui copac. Ea a dus-o acasă, dar icoana a dispărut și a fost găsită în același loc, ca prima dată. Readucând-o acasă, icoana a dispărut iarăși. Femeia a fost cuprinsă de tristețe. În vis i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, care i-a precizat dorința lui de a rămâne în acel loc. Femeia a povestit acestea preotului locului, încât pe locul descoperirii icoanei s-a ridicat o bisericuță.

În 1806, sultanul Selim a emis un firman, la cererea Patriarhiei Ecumenice, prin care proteja mănăstirea Sfântului Arhanghel și bunurile sale de orice amestec străin. În biserică se păstrează încă icoana făcătoare de minuni a Arhanghelului Mihail, considerată comoara mănăstirii și a întregii insule, la care se face pelerinaj anual de 8 noiembrie.
De icoană sunt agățate multe bijuterii, semne de mulțumire pentru minunile înfăptuite. În cântecele de leagăn locale, este invocat Sfântul Arhanghel, alături de Maica Domnului, atât de mare este evlavia localnicilor.
Se consemnează vindecarea unui copil paralizat, prin rugăciune înaintea icoanei, în 1974. Dar și vindecarea unui orb, precum și alte minuni.

Soborul Sfântului Arhanghel Mihail Rukoniotis
Se sărbătorește pe 8 noiembrie, la mănăstirea Sfântului Arhanghel din Simi, unde se află o icoană de mari dimensiuni a Arhanghelului, ferecată în argint, în sec. XVIII. Ca particularitate, icoana are o stea cu pietre prețioase, pe fruntea Arhanghelului, neîntâlnit în nici o altă icoană ortodoxă.

Alte sărbătoriri ale Sfântului Arhanghel Mihail se țin la bisericuța cu hramul său din Avlakioti, la biserica din suburbia Pedi, la biserica din Kaillioti – Tsagris, la biserica Kurkuniotis și la biserica de pe muntele Kokkimidis, toate pe insula Simi (Symi).