Părintele Constantin Necula a fost ales, în unanimitate, președinte al Asociațiunii ASTRA

Arhiepiscopia Sibiului

Părintele Constantin Necula a fost ales, în unanimitate, președinte al Asociațiunii ASTRA

Astăzi, 1 februarie, la Sibiu, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA) și-a desemnat noua conducere în cadrul celei de-a 117-a Adunări Generale Extraordinare. Evenimentul, desfășurat la Biblioteca Județeană ASTRA, a reunit reprezentanți ai despărțămintelor din România și Republica Moldova.

În urma votului unanim, Pr. Prof. Univ. Dr. Habil Constantin Necula a fost ales președintele Asociațiunii, preluând mandatul de la Prof. Univ. Dr. Dumitru Acu, cel care a condus ASTRA timp de peste trei decenii. Cu această ocazie, Prof. Dumitru Acu a fost desemnat președinte de onoare al organizației.

Noul Birou Permanent al ASTRA este alcătuit din:

  • Președinte: Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula
  • Vicepreședinți: Alexiu Tatu, Ioana Crețu, Claudia Nestor (Republica Moldova)
  • Secretari: Lidia Carmen Pirca, Paul Gruian
  • Membri: Alina Talpoș, Ioan Mihălțan, Pr. Ioan Chirilă, Radu Gavrilă

În discursul său, Pr. Constantin Necula a subliniat angajamentul său față de misiunea culturală ASTRA și a anunțat o serie de proiecte prioritare pentru viitor, conform sibiu100.ro:

  1. Deschiderea unui Sediu Central al ASTRA în spațiul Bibliotecii Județene ASTRA acolo unde am primit acordul Directorului Bibliotecii pentru a desfășura ședințele de Birou și cele ale Despărțământului Sibiu.  (acord colab. ASTRA, BJ ASTRA prin Consiliul Județean).
  2. Revizuirea și conformarea Statutului ASTRA la toate propunerile zonale și la modificările propuse în acord cu noile nevoi ale misiunii ASTREI (data limită corelare, finalizare proiect și uniformizare, iunie 2025)
  3. Identificarea tuturor revistelor și ziarelor cu specific ASTRA aflate în proprietatea unor despărțăminte ori în proprietatea ASTREI-Central. Reorganizarea echipelor care pot sprijini efortul lor de publicare la nivel acreditat precum și a întregii activități de editare a ASTREI (martie 2025)
  4. Construirea unui colectiv juridic în care să se urmărească mai ales posibile îndreptări ale situației patrimoniale, acolo unde mai este cu putință. Echipa va fi constituită din juriști și specialiști în drept care să acorde consultanță și susținere juridică atât realizării înnoirii Statutului ASTREI cât și altor demersuri importante legate de patrimoniu și drepturi patrimoniale și de autor (constituire departament, martie 2025)
  5. Organizarea de consultări cu toate Despărțămintele în vederea finalizării și publicării agendelor de lucru pe fiecare zonă și la nivel național. În vederea menținerii unei interfețe coerente în transmiterea datelor se va activa un site organizațional și tot ceea ce reprezintă interconectarea datelor inter-despărțăminte. Se vor posta materiale privind istoricul și lucrările specifice cunoașterii istoriei ASTREI. (finalizare iunie 2025)
  6. Editarea de materiale pentru prezentarea ASTREI în școli și licee, pentru prezentarea în cadrul unor conferințe și la o serie de acțiuni din muzee. Materiale de calitate, cu valoare de materiale de popularizare. (mai 2025)
  7. Reeditarea acelor cărți care reprezintă conținutul de istorie al ASTREI și colecții de articole și documente de prezentare ale ASTREI și „poveștii” sale istorice. (iunie-decembrie 2025)
  8. Implicarea în proiecte culturale comunitare și sprijinirea unor tineri cu reale calități de lideri culturali (scriitori, manageri culturali etc)  în vederea dezvoltării unei noi generații ASTRA.
  9. Organizarea unui Birou de Presă al ASTREI cu o serie de corespondenți care să propună prin mass-media o informare profesionistă asupra demersurilor Asociațiunii (februarie 2025)
  10. Realizarea unor podcast-uri și înregistrări cu personalități ale ASTREI contemporane în vederea promovării imaginii și conținuturilor de educație socială ale Asociațiunii- lista se va întocmi la propunerea birourilor regionale (aici propunem colaborarea cu ziare și studiouri locale, martie 2025).

Evenimentul a fost marcat de un moment artistic susținut de Cenaclul ASTRA „G. Topârceanu”, dar și de un omagiu adus celor care au contribuit la continuitatea organizației de-a lungul timpului.

Ce este ASTRA?

ASTRA (Asociațiunea Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român) este una dintre cele mai importante organizații culturale românești, fondată la Sibiu în 1861. A avut un rol esențial în promovarea identității naționale, educației și culturii românești în Transilvania, în perioada în care aceasta se afla sub dominație austro-ungară.

ASTRA a înființat numeroase biblioteci, școli, publicații și a susținut dezvoltarea conștiinței naționale românești prin conferințe, reviste și inițiative educaționale. A fost un pilon fundamental al Mișcării de Renaștere Națională Românească și a contribuit la pregătirea Marii Uniri din 1918.

Astăzi, ASTRA își continuă activitatea prin promovarea culturii, educației și identității naționale, având numeroase filiale atât în România, cât și în Republica Moldova.

Citește despre: