Părintele Ghedeon de la Colciu – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Părintele Ghedeon de la Colciu – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Părintele Ghedeon de la Colciu – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Foto: George Crăsnean

      Foto: George Crăsnean

Venind prima dată în Sfântul Munte și simțind ocrotirea Maicii Domnului, a hotărât să rămână la Chilia „Sfântul Gheorghe” - Colciu pentru tot restul vieții.

Părintele Ghedeon Manciu, Nicolae după numele de botez, a fost în tinerețe „reeducat” la Pitești chiar de Eugen Țurcanu pentru presupusa sa apartenență la mișcarea legionară.

După eliberarea din închisoare, timp de doi ani a urmat cursurile Facultății de Teologie la București, până s-a aflat că este considerat „dușman al poporului”.

Peste ani de zile, soția lui a reușit să ajungă în Israel și mai apoi în Grecia unde, după grele peripeții, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană. Doi ani mai târziu, în 1982, fiind inclus de Ronald Reagan pe o listă cu șaptesprezece nume, a izbutit să ajungă în S.U.A. împreună cu fiul său.

După alți opt ani petrecuți dincolo de ocean va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul și Athosul. Venind prima dată în Sfântul Munte și simțind ocrotirea Maicii Domnului, a hotărât să rămână la Chilia „Sfântul Gheorghe” – Colciu pentru tot restul vieții.

A trecut la Domnul în ziua de 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani.