Părintele Paisie Aghioritul și evlavia față de Sfânta Varvara

Minuni - Vindecări - Vedenii

Părintele Paisie Aghioritul și evlavia față de Sfânta Varvara

    • Sfânta Mare Muceniță Varvara
      Părintele Paisie Aghioritul și evlavia față de Sfânta Varvara / Foto: Ștefan Cojocariu

      Părintele Paisie Aghioritul și evlavia față de Sfânta Varvara / Foto: Ștefan Cojocariu

„Poate am întristat-o pe Sfânta Varvara, și de asta nu mi-a venit grabnic în ajutor să îmi deconecteze aparatele.”

Părinte, când cineva are o evlavie deosebită față de un sfânt, ce se întâmplă?

Pentru ca cineva să aibă o evlavie specială față de un sfânt, sfântul trebuie să comunice cu acea persoană într-un fel sau altul. Când o anumită persoană primește ajutor de la un sfânt într-un anumit eveniment din viața sa, ajunge să aibă o dragoste deosebită pentru acesta. Acest eveniment poate fi unul foarte serios sau foarte banal.

Încă de când eram mic mergeam la Biserica închinată Sfintei Varvara din Konitsa, având mare evlavie către sfântă. Sfânta Varvara m-a ajutat pe când eram în armată, când m-au repartizat la comunicații radio deși nu aveam educație.

M-a ajutat și în spital după operația la plămâni. Atunci, doctorii mi-au spus că de îndată ce plămânul meu va fi curat, o să mă deconecteze de la tuburi și de la aparate. Și deși ar fi trebuit să le scoată după cinci zile, trecuseră deja douăzeci și cinci de zile și tot nu le deconectaseră făcându-mă să sufăr foarte mult. Sâmbătă, pe 3 decembrie, îi așteptam pe doctori, să mă elibereze de acest martiriu, dar din nefericire aceștia nu au apărut. Duminică dimineața, fiind ziua de prăznuire a Sfintei Varvara, mi-am spus: „Dacă Sfânta ar fi vrut să mă ajute, atunci m-ar fi ajutat. Doctorii au plecat. Azi, fiind duminică, e imposibil să vină vreun medic. Cine îmi va deconecta aparatele?”.

Am spus și câteva cuvinte de nemulțumire: „Am aprins de atâtea ori candelele în biserica sfintei. Am adus ulei pentru ele. Le-am curățat și le-am lustruit și acum, medicii nu au fost în stare să-mi scoată tuburile?” Mai târziu m-am gândit: „Poate am întristat-o pe Sfânta Varvara, și de asta nu mi-a venit grabnic în ajutor să îmi deconecteze aparatele.”

Dar dintr-o dată am auzit zgomote. „Ce s-a întâmplat?” Am întrebat eu. „A pățit cineva ceva?” Cineva a spus: „Vin doctorii”. Nu știu ce l-a determinat pe directorul spitalului să le spună doctorilor dimineață la prima oră: „Mergeți la călugăr și îi scoateți tuburile.” Au intrat în cameră și au spus: „Am primit ordin să scoatem tuburile”. Cele câteva cuvinte prin care m-am plâns au deranjat-o pe Sfânta Varvara! Trebuie să te plângi un pic! Este totuși mai bine să nu cârtești. E mai nobil dacă nu cârtești.

Vedeți dumneavoastră, câteodată un sfânt ne dă ceea ce îi cerem mai devreme, câteodată mai târziu. Câteodată ei ne aud rugăciunile pentru că ne aflăm într-o bună stare duhovnicească, iar câteodată pentru că plângem și ne tânguim ca niște copii mici.

Citește despre: