Pentru un parastas ce va avea loc sâmbătă în săptămâna lăsatului sec de brânză, trebuie să fac mâncare de post sau nu?

Întreabă preotul

Pentru un parastas ce va avea loc sâmbătă în săptămâna lăsatului sec de brânză, trebuie să fac mâncare de post sau nu?

Ioana
întreabă:

Îi fac mamei pomenirea de trei ani în sâmbăta din săptămâna lăsatului sec de brânză. Trebuie să fac mâncare de post sau nu? Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
29 Februarie 2016

Doamne ajută!

Ioana, sâmbătă este în săptămâna „albă” sau a „brânzei”. Prin urmare, poți pregăti orice fel de mâncare ce nu conține carne. Poți folosi lapte, brânză, ouă și pește.

Dumnezeu să o ierte pe mama ta!

pr. Andrei

Update 24.02.2017

Într-un comentariu de mai jos Părintele Vasile mi-a atras atenția asupra a două trimiteri din care deducem că nu se fac parastase în sâmbăta din săptămâna albă. 

Având în vedere că referințele cu privire la acest subiect sunt disparate, recomand ca fiecare credincios aflat în situația de a „face” un parastas în această zi, să se consulte în prealabil cu părintele paraoh/duhovnic și să procedeze după cum va fi sfătuit.

Cu mulțumiri, 

pr. Andrei

preot a răspuns:
1 Martie 2016

Parinte Adrian,randuiala bisericeasca spune ca in saptamana branzei nu se savarsesc pomenirile mortilor,iertare!

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Martie 2016

Doamne ajută!

Părinte, în orice calendar al Bisericii noastre găsim următorul text privind pomenirile:

Zile în care nu se săvârșesc parastase: În toate duminicile de peste an; la Praznicele Împărătești; în zilele de rând (luni - vineri) ale Postului Mare; în zilele aliturgice; în perioada de la Duminica Floriilor până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 aprilie – 8 mai, în anul 2016); în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)” (citat din „Calendar Creștin Ortodox – 2016”, Editura Doxologia, Mitropolia Moldovei și Bucovinei).

Așadar, nu apare nimic specificat despre sâmbăta din săptămâna „brânzei”. Personal, nu văd nici un motiv canonic și/ sau liturgic pentru care nu s-ar putea face o slujbă de pomenire în această zi.

Este posibil ca în anumite regiuni ale țării să nu se facă parastase în această zi plecând de la o tradiție locală, însă asta nu însemnă că rânduiala bisericească nu permite acest lucru.

Chiar și așa, vă rog să îmi spuneți pe ce anume vă bazați atunci când afirmați acest lucru și să argumentați cu trimiteri exacte. Dacă aveți argumente clare, îmi voi asuma greșeala și voi face corecțiile necesare. Nu sunt atoateștiutor și sunt supus greșelilor ca orice om.

Vă mulțumesc! Iertați!

Pr. Andrei

Pr. Vasile a răspuns:
24 Februarie 2017

Doamne ajuta Parinte Andrei!

Parintele Adrian, cand spune ca randuiala bisericeasca interzice savarsirea parastaselor in saptamana branzei, probabil se bazeaza pe urmatoarele:
- Liturgica speciala a Parintelui Prof. Ene Braniste editia a 4-a din anul 2005, Bucuresti , Partea a 5-a, capitolul V B, alin. 3, pag. 405
- Invatatura de credinta crestin ortodoxa din 1952, retiparita in 1992 la Bucuresti, pag. 192, art. 277, c.

Avand in vedere ca cea mai actualizata forma de randuiala bisericeasca este calendarul crestin ortodox, cred ca ceea ce este mentionat in el trebuie sa urmam. Va rog sa ma iertati ca am intervenit, dar am simtit nevoia sa ajut la lamurirea acestei nedumeriri.

Post binecuvantat!
Pr. Vasile

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Februarie 2017

Doamne ajută Părinte Vasile!

Aveți dreptate. La trimiterile pe care le menționați putem citi că nu se fac parastase:

„De la lăsatul secului de carne (Duminica înfricoşătoarei ludecăţi) până la Sâmbăta a doua din Postul Mare” ( Liturgica speciala a Parintelui Prof. Ene Braniste editia a 4-a din anul 2005, Bucuresti , Partea a 5-a, capitolul V B, alin. 3, pag. 405).”

„De la lăsatul secului de carne până la sâmbăta întâia din Postul Mare, sâmbăta Sf. Tedor”  (Invatatura de credinta crestin ortodoxa din 2009, pag. 308, art. 277, c).

Nu aveam cunștință de ele sau nu mi le amintesc. Dincolo de mica inatvertență între cele două, privind numărul sâmbetei Sfântului Teodor (prima/a doua din post), am încercat să urmăresc trimiterile din Liturgica Specială și nu am găsit ceva concludent. De exemplu în nota nr. 111 se face trimitere la „can. 11 din cele disciplinare atribuite Sfântului Nichifor, patr. Constantinopolului”, ori canonul 11 al Sfântului Nichifor se referă la prescurile pentru proscomidie și nu la ziele de pomenire. În tot cazul cred că subiectul în sine ar putea face obiectul unui studiu mai profund.

Prin urmare voi rectifica răspunsul meu!

Vă mulțumesc și vă doresc un post cu mult folos!

pr. Andrei

alt preot a răspuns:
2 Martie 2016

cred ca dumneavoastra confundati saptamana branzei, numita si "sapatamana alba" cu Saptamana Luminata de dupa Pasti

Pr. Marius Nica a răspuns:
12 Februarie 2018

Este un subiect controversat, daca se săvârșesc sau nu parastase in săptămâna brânzei sau săptămâna alba, care este practic o săptămână de pregătire pentru începutul "luptelor duhovnicești".
De asemenea si în prima săptămână din Postul Mare!
Este adevărat ca Liturgica specială a Pr. Prof. Ene Braniște aduce aceasta precizare că în săptămâna albă si în prima săptămână din Postul Mare nu se săvârșesc parastase, totuși cred că nu este necanonic săvârșirea lor! De ce? Pentru ca parastasele sunt legate de Sf. Liturghie! Iar prevederile tipiconale sunt clare: nu se săvârșesc parastase în zilele aliturgice ( si în săptămâna brânzei sunt miercurea si vinerea, iar în săptămâna I din Postul Mare lunea si marțea) si in zilele de rând din Postul Mare (de luni până vineri)! De ce? Pentru că în zilele de rând ale Postului Mare nu se săvârșește decât Liturghia Darurilor, care nu este o liturghie deplină, neavând randuiala proscomidiei, nu putem pomenii pe cei adormiti, cărora facem pomenirea.
Așadar, atâta vreme cât în sâmbăta albă si în sambetele Postului Mare ( până în Sambata lui Lazăr inclusiv) se săvârșește Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur nu este niciun impediment a săvârși pomenirea morților, respectiv rânduiala parastasului!
Doamne ajuta si un post binecuvântat!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Februarie 2018

Doamne ajută!

Părinte Marius, mulțumesc pentru precizări. Personal, nici eu nu cred că ar fi întru totul greșit să se facă pomenire în zile ce nu sunt aliturgice din săptămâna brânzei, deși admit că argumente pot fi și pro și contra acestui fapt. Cred că acest lucru ține mult și de anumite tradiții locale și trebuie contextualizat. Până la urmă cel care face să dea slavă lui Dumnezeu iar cel care nu face la fel. 

Post cu folos!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: