„Pilda buruienilor” sau despre cum putem scăpa de purtările rele ale copiilor

Buruienile sunt ca purtările rele ale copiilor noştri. Sigur ca un comportament urât e ceva rău şi că trebuie să scăpăm de el. Cu toate acestea, a reacţiona doar impulsiv este ca şi cum am tăia buruienile. Pe termen scurt, buruienile par să fi dispărut. A răspunde adecvat este un proces mai intens şi mai îndelungat prin care smulgem buruienile din rădăci­nă şi adăugăm îngrăşăminte în sol. 

Lucrul cel mai dăunător legat de reacţia impulsivă faţă de un comportament nedorit este că îi comunică de fapt copilului că el este rău şi că nu îl mai iubim din cauza unei alegeri pe care el a făcut-o. Îl învaţă pe copil că ceva nu es­te în regulă cu el şi că dragostea noastră este condiţionată, că el trebuie să ne câştige dragostea purtându-se frumos.

Copiii învaţă să se conformeze pentru a primi „dragostea” noastră, dar când vor fi mari s-ar putea să aibă îndoieli în ceea ce priveşte adevărata lor valoare şi identitate şi să de­vină experţi în a se purta într-un anumit mod numai pen­tru a fi iubiţi de ceilalţi.

În timp ce scriu acest capitol, mă uit în curtea din spatele casei. Iarba şi grădina sunt presărate cu buruieni. Nu-mi plac buruienile şi nu mă dau în vânt nici după cu­răţatul lor. Aşa încât sunt tentat să aplic soluţia simplă şi rapidă de a tunde buruienile sau de a le rupe. Pe termen scurt, rezultatele sunt grozave. O peluză care arată bine... pentru câteva zile.

Dar buruienile vor apărea iarăşi, mai mari şi mai bogate. Dacă vreau într-adevăr sa scap de ele pe termen lung, e nevoie de mai mult timp şi mai mari eforturi, ca să smulg buruienile şi să pun îngrăşăminte pentru iarba din curte.

Buruienile sunt ca purtările rele ale copiilor noştri. Sigur ca un comportament urât e ceva rău şi că trebuie să scăpăm de el. Cu toate acestea, a reacţiona doar impulsiv este ca şi cum am tăia buruienile. Pe termen scurt, buruienile par să fi dispărut.

A răspunde adecvat este un proces mai intens şi mai îndelungat prin care smulgem buruienile din rădăci­nă şi adăugăm îngrăşăminte în sol. Este mai dificil, însă dă roade frumoase şi de durată. Nu există soluţii rapide pen­tru a avea o grădină frumoasă sau copii împliniţi. Nu-i re­tezaţi şi nu-i smulgeţi ca pe buruieni pe copiii voştri!

Dacă îi învăţăm pe copiii noştri valorile şi virtuţile îm­părăţiei lui Dumnezeu, clipă de clipă, trebuie să învăţăm şi cum să le răspundem adecvat copiilor, nu doar să reac­ţionăm impulsiv.

(Philip Mamalakis, Principii ortodoxe de creștere a copiilor: educarea lor pentru Împărăția lui Dumnezeu, Editura Sophia, București, 2017, p. 50-51)

De la același autor

Ultimele din categorie