Pr. Dragoș Bahrim: „Creștinul care aprofundează scrierile patristice, găsește răspunsuri la toate frământările sale”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Pr. Dragoș Bahrim: „Creștinul care aprofundează scrierile patristice, găsește răspunsuri la toate frământările sale”

„Mai sunt de folos scrierile patristice pentru creștinii de astăzi?”, a fost tema conferinței la care au participat duminică, 29 octombrie, credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din Cirié. Prelegerea a fost susținută de pr. dr. Dragoș Bahrim, Directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În prima parte a zilei, în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Dragoș Bahrim a ținut un cuvânt în care a vorbit despre credința și faptele bune care atrag harul Lui Dumnezeu. Un astfel de exemplu este și femeia cu scurgere de sânge, din Evanghelia Duminicii a 24-a după Rusalii, care a fost vindecată datorită credinței sale puternice în Mântuitorul Hristos. Însă pe lângă credință omul trebuie să fie atent și la fapte, pentru că acestea arată profunzimea credinței. Astfel, Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că harul lui Dumnezeu se dă omului după măsura credinței sale.

În cea de-a doua parte a zilei, fiii parohiei din Cirié s-au adunat în biserică pentru asculta cuvântul părintelui legat de actualitatea scrierilor patristice. Directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, și-a început alocuțiunea explicând învățăturile Sfinților Părinți în ceea ce privește antropologia creștină.

„Pentru a arăta cât de actuale sunt scrierile Părinților Bisericii am pornit de la învățătura acestora în ceea ce-l privește pe om. În lumea în care trăim omul nu mai este văzut ca făptura Lui Dumnezeu, coroana creației, și aceste idei implică multe schimbări în această perspectivă. De aceea, pornind de la operele câtorva sfinți asupra cărora de-a lungul timpului m-am aplecat, sau pe care i-am aprofundat în ultimul timp, cum ar fi de exemplu: Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Anastasie Sinaitul sau Sfântul Macarie Egipteanul, am explicat cum îl văd Părinții Bisericii pe om, ca cel care are șansa de a deveni Dumnezeu prin har. Apoi, prin exemple concrete, am arătat că aprofundarea scrierilor patristice, ne aduce răspunsuri la frământările și problemele care apar, ba mai mult ele ne sunt repere și exemple de urmat în viața de zi cu zi”, a spus Pr. Dr. Dragoș Bahrim.

După susținerea prezentării a urmat o serie de întrebări referitoare la tema conferinței.

Citește despre: