Athos. Însemnările netăcutelor cărări – Alexandru Rădescu

Prezentare de carte

Athos. Însemnările netăcutelor cărări – Alexandru Rădescu

    • Athos. Însemnările netăcutelor cărări – Alexandru Rădescu
      Athos. Însemnările netăcutelor cărări – Alexandru Rădescu

      Athos. Însemnările netăcutelor cărări – Alexandru Rădescu

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a apărut cartea „Athos. Însemnările netăcutelor cărări, semnată de Alexandru Rădescu.

În 2013 autorul, împreuna cu Paul Grigoriu, a publicat volumul intitulat „Jurnalul Athonit. Pagini de ucenicie”, unde cititorii iubitori ai Sfântului Munte au avut ocazia să descopere o alternativa interesanta de receptare  a realităților acestui spațiu sacru.

Lucrarea apărută în anul 2014 este, așa cum notează autorul, un fel de volum II al „Jurnalului Athonit”, o continuare pentru cei care îşi doreau asta. Totuşi, este o cu totul altă carte, care poate fi şi de sine stătătoare, fără a fi nevoie de cunoaşterea „primului volum” pentru a începe lectura. Autorul a precizat că a „îndrăznit aici şi ficţiune, nu doar jurnal, notele de călătorie şi experienţele personale fiind trecute şi printr-o accentuată literarizare, o altă cerinţă a cititorilor”.

Alexandru Rădescu  este licențiat în Jurnalism și s-a ocupat  timp de 11 ani de pagina IT&C de la Jurnalul Naţional şi Jurnalul.ro, perioadă în care a fost desemnat „Jurnalistul IT&C al anului” la Gala Comunic@ţii Mobile (2008).

Stilul adoptat în această carte incită la lectură, cu o abordare „proaspătă” şi mereu surprinzătoare, care trece, uşor, „graniţa” însemnărilor de tip „jurnal de călătorie”, propunând un nou tip de percepţie, provocator, în aceeaşi măsură, atât pentru autor cât şi pentru cel care urmează să parcurgă pagina scrisă.

Dacă vom parcurge însemnările acestei cărți vom înțelege că cel care merge la Sfântul Munte ar trebui să o facă cu scopul de a se zidi prin tăcere. Toate îi vor vorbi pelerinului care știe cum să asculte această tăcere. Fețele tăcute ale călugărilor, peșterile pustnicilor, mănăstirile pătrunse de duhul de pocăință, natura însăși, precum și toate lucrurile neînsuflețite din jurul său, îi vor povesti multe și-i vor împărtăși minunate învățături. Așa vorbește Sfântul Munte, întru tăcere.

Citește despre: