PS Ioan Casian, în prima Duminică a Triodului: „În general, viața bisericii este o viață care ne invită la smerenie, la pocăință”
În prima Duminică a Triodului, 25 februarie, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii care au sosit în această dimineață la Catedrala Mitropolitana din Iași au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul românilor din Canada.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop a adresat un cuvânt de învățătură în care a adus în atenția credincioșilor prezenți, câteva aspecte legate de perioada Triodului:
În general, viața bisericii este o viață care ne invită la smerenie, la pocăință, dar cu atât mai mult perioada aceasta a Triodului care este perioada pregătitoare Învierii Domnului, Paștelui. Cum putem mai bine să întâmpinăm Paștele și să primim harul și lumina lui Dumnezeu, decât dacă facem această pocăință, dacă deschidem, înlăturăm din mintea, din inima, din viața noastră faptele care ocupă mintea și viața noastră pentru ca deplin, atât cât ni se poate nouă ca oameni, să primim aici pe pământ harul lui Dumnezeu și inspirația lui. De aceea, vă îndemn pe toți la acest început de perioadă specială a Triodului, să mergeți din nou la Sfintele Scripturi, la Viețile Sfinților, la toate textele liturgice care sunt pline de învățătură și care marchează această perioadă, pentru că ne va face să înțelegem mai mult momentul în care ne găsim și felul în care trebuie să mergem în această perioadă.
La finalul Sfintei Liturghii, după ce s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii au primit binecuvântarea ierarhului.
„Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!” sau perioada de pregătire pentru Postul Mare
Duminică de astăzi, numită a Vameșului și a Fariseului, marchează începutul Triodului – o perioadă liturgică de zece săptămâni, în care creștinul este îndemnat să se lepede de grijile lumești și să-și înfrumusețeze „cămara sufletului” pentru întâmpinarea praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Practic, acest timp special din anul bisericesc, pus sub semnul pocăinței, este un exercițiu spiritual ce le oferă credincioșilor ocazia să practice mai mult rugăciunea, să dobândească pacea inimii și să-și înalțe gândul și sufletul la Dumnezeu, la Sfintele Sale Pătimiri și la bucuria Învierii Domnului.
Începând din această zi, până pe 17 martie, Biserica noastră a rânduit o perioadă deosebită de pregătire duhovnicească, premergătoare Postului Sfintelor Paști, în care creștinii sunt îndrumați să urmeze învățăturile oferite de Mântuitorul în pildele rostite în cele patru duminici dinaintea Postului Mare. Următoarele duminici din Triod care sunt așezate înaintea Postului sunt: Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.