Puncția mamară sub ghidaj ecografic – investigație la Spitalul Providența

Interviu

Puncția mamară sub ghidaj ecografic – investigație la Spitalul Providența

    • Puncția mamară sub ghidaj ecografic – investigație la Spitalul Providența
      Puncția mamară sub ghidaj ecografic – investigație la Spitalul Providența

      Puncția mamară sub ghidaj ecografic – investigație la Spitalul Providența

Puncția mamară sub ghidaj ecografic se efectuează atunci când medicul specialist identifică o leziune suspectă în cadrul examenului de imagistică medicală. Mai multe informații legate de puncția mamară ne oferă doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

La Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se poate realiza o investigație care va ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului mamar: puncția mamară sub ghidaj ecografic. Această procedură medicală se efectuează atunci când medicul specialist identifică o leziune suspectă în cadrul examenului de imagistică medicală. Mai multe informații legate de puncția mamară ne oferă doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Doamna doctor, spuneți-ne, când este recomandată puncția mamară?

În urma screening-ului cancerului la sân desfășurat în Spitalul Providența, în urma identificării prin ecografie, mamografie sau RMN de sân a unei leziuni a sânului, cu mare probabilitate de a fi un cancer, se recomandă puncția mamară, o procedură minim invazivă.

Cum se realizează puncția mamară?

Această procedură se realizează cu ac de puncție special, se recoltează un fragment mic cu respectarea regulilor de asepsie și antisepsie și sub ghidaj ecografic. Tehnica presupune anestezie locală.
 

Care sunt avantajele acestei investigații medicale?

  • Puncția mamară se realizează sub ghidaj ecografic, fiind o metodă non-iradiantă, bazată pe ultrasunete.
  • Este o metodă minim invazivă.
  • Pacienta este așezată într-o poziție confortabilă, respectiv în decubit dorsal, fără ca sânul să fie comprimat, așa cum se întâmplă în cazul biopsiei sub ghidaj mamografic.
  • Pacienta evită anestezia generală.
  • Intervenția nu necesită spitalizare, perioada de urmărire este doar de câteva ore. După efectuarea intervenției, în cazul leziunilor situate la nivelul părților moi,  pacienta poate desfășura activități normale, cu evitarea eforturilor fizice excesive.
  • Un alt avantaj al acestei proceduri ar fi reprezentat de sensibilitate și specificitate crescute în stabilirea diagnosticului în cazul leziunilor cu aspect ecografic incert.

Cum se pregătește pacienta pentru această investigație?

Pacientele care se adresează Spitalului Providența vor parcurge următoarele etape:

  • Consult inițial.
  • Consiliere și recomandarea unui pachet de investigații medicale preintervenție: hemoleucogramă, teste hemostază (timp de sângerare, timp de coagulare, INR), Ag HBs, Anti HCV.

Cine poate indica efectuarea de puncție mamară?

Poate fi recomandată de medicul chirurg, radiolog sau oncolog. Recomandarea se face pe baza informațiilor furnizate de examenul clinic al sânilor sau de investigațiile imagistice (ecografie, mamografie, RMN).

Pacientele care ajung la Spitalul Providența sunt preluate de o echipă completă de medici, pentru ca investigațiile să fie efectuate cât mai rapid și cât mai eficient. Cine face parte din această echipă?

Echipa medicală este pluridisciplinară, o echipă medicală  integrativă pentru diagnosticul cancerului de sân, formată din:

  • Dr. Raluca Pleșca – Medic primar radiologie şi imagistică medicală, competențe în senologie, CT, IRM;
  • Dr. Cristian Ene Roată – medic primar Chirurgie Generală, specialist Chirurgie Vasculară;
  • echipa de anestezie și terapie intensivă a domnului Dr. Marian Dăscălescu – medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist Chirurgie Generală.

De asemenea, pacienta beneficiază și de suport psihologic din partea doamnei Mirela Zetu – psiholog și psihoterapeut clinician.

***

Pentru informaţii şi programări, pacientele sunt rugate să sune la numerele de telefon 0232.241.271 şi 0730.230.030 sau să prezinte la sediul spitalului din Şoseaua Nicolina nr. 115, capăt CUG, Iași.

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: