Interviu cu Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de știri Basilica: „Îndemnul ferm pe care îl am către toți este să distribuie «Binele de știut»!”
Anul acesta, pe 16 iunie, s-au împlinit 15 ani de la lansarea site-ului basilica.ro, Agenția de știri a Patriarhiei Române, care completează ansamblul mediatic al Bisericii ortodoxe. Cu această ocazie, Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de știri a vorbit într-un interviu acordat publicației „Turnul Sfatului” despre misiunea și provocările echipei pe care o conduce.
A absolvit două facultăți – cea de Relații Economice Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice și pe cea de Teologie Ortodoxă (pastorală), ambele în București. Aurelian Iftimiu spune că, oricât de neobișnuit ar părea, în activitatea pe care o desfășoară în prezent se îmbină excelent cele două specializări. „Sunt o persoană autodidactă, căreia îi place să studieze, să exploreze culturi și să cunoască. Iubesc lectura, sfinții, natura, cântarea bizantină, sportul și dialogul. De când mă știu mă cufund în limbi străine, pe care le văd ca o poartă spre alte popoare și culturi, dar și ca o provocare pentru minte. Am preluat activitatea de coordonare a Agenției de știri Basilica la data de 1 septembrie 2015. Deci mă apropii de al optulea an de activitate mediatică.”
Spuneți-ne spre începuturile Basilica. Cum s-a ajuns la crearea unei astfel de agenții de știri?
Este o instituție de presă a Patriarhiei Române care a fost fondată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la scurt timp după întronizarea sa la București în anul 2007 pentru a completa ansamblul mediatic compus din Radio Trinitas, Trinitas TV, Publicațiile Lumina și Biroul de Presă al Patriarhiei. Consider că tot Centrul de Presă Basilica reflectă caracterul vizionar al Părintelui Patriarh Daniel [...].
Ce înseamnă, de fapt, să fii Agenția de știri a Patriarhiei Române? Care este principala misiune?
În principal este o binecuvântare să fii canalul oficial de transmitere a știrilor din Biserică. Practic misiunea a tot ceea ce înseamnă Basilica.ro este de a promova și anunța până la marginile lumii (virtuale) cum lucrează Dumnezeu în viața oamenilor și cum pot lucra oamenii împreună pentru a cultiva valorile perene ale credinței, dragostei, speranței, solidarității, fraternității. Adesea citind unele mărturii venite de la persoane poate necunoscute până la momentul intervievării de către noi m-am umplut eu însumi de lumină, am fost inspirat și încurajat să continui împreună cu echipa mea misiunea online. De asemenea, am văzut Agenția și ca pe un instrument prin care se poate forma jurnalismul religios la nivelul țării noastre.
În general, care este caracterul informațiilor transmise prin intermediul acestei agenții de știri?
Basilica.ro este ca o bibliotecă virtuală unde pot fi găsite informații cu precădere ecleziastice, adică în legătură cu lucrarea Bisericii în toate domeniile ei de activitate. Și aceste domenii nu sunt deloc puține. Desigur, centrale sunt evenimentele liturgice, catehetice și misionare. Pagini și fotografii multiple sunt dedicate activităților filantropice, pentru că realmente, după cum a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ani la rândul, Biserica este cel mai mare filantrop din România [...].
Totodată, Aurelian Iftimiu a vorbit și despre echipa care stă în spatele proiectului: „Momentan, sub coordonarea unui editor șef dibace și cu drag pentru cuvântul scris, avem patru editori care fac muncă polivalentă de reporter, redactor, editor, editor online și mai administrează și social media. La aceștia se adaugă cei doi fotoreporteri, care după ce îndură toate condițiile meteorologice și contextele cele mai imprevizibile pentru a realiza fotografii, depun încă pe atât timp pentru editarea și selecționarea imaginilor. În timpul care le mai rămâne, pe lângă formarea continuă pe domeniul fotografiei, realizează săptămânal materiale catehetice digitale care rulează de ani de zile pe rețelele de socializare”.
Un gând la ceas aniversar.
„Aniversările au reprezentat mereu pentru mine un moment de reflecție: cu o perspectivă îndreptată spre trecut ca analiză și cercetare a ceea ce am făcut și un alt gând îndreptat spre viitor pentru o mai conștientă responsabilizare. Sentimentele care mă încearcă sunt de recunoștință și copleșire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în decursul timpului și pentru faptul că a vrut să mă includă cumva în lucrarea Bisericii Sale”, a subliniat Aurelian Iftimiu.
Vezi interviul integral pe turnulsfatului.ro!
12 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro