Putem fi nași de cununie dacă am divorțat - dar formăm, în continuare, o familie?

Întreabă preotul

Putem fi nași de cununie dacă am divorțat - dar formăm, în continuare, o familie?

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Raluca
întreabă:

Eu și soțul meu suntem divorțați civil, nu pentru că nu mai formăm o familie, ci a fost doar o formalitate care a fost necesară. Cununia religioasă o avem făcută și nu e desfăcută. Formam o familie. Avem si un copil minunat. Suntem o familie normală, chiar și numele lui îl port după divorț. Putem cununa din moment ce nu e desfăcută cununia religioasă?

15 Martie 2017

Soră Raluca, problema nu este foarte simplă. Familia care cunună trebuie să constituie pentru nou temeluita familie model din toate punctele de vedere. Chiar dacă divorțul dumneavoastră civil nu este o consecință a „divorțului” spiritual totuși, prin încheierea căsătoriei civile se creează obligaţii din punct de vedere juridic – dar şi numeroase relaţii personale din punct de vedere social. Relaţiile personale dintre soţi cuprind un domeniu foarte vast, iar normele dreptului familiei reglementează numai o parte dintre acesta. Celelalte relaţii personale ca, de exemplu, acelea referitore la prietenia şi afecţiunea reciprocă, au un caracter moral.

Tocmai de aceea Biserica nu binecuvintează prin Taina Cununiei o familie care nu și-a asumat aceste răspunderi prin încheierea căsătoriei civile – ele constituind chiar o condiție de fond în această privință. Sfatul meu este să vă adresați duhovnicului dumneavoastră, care vă cunoaște cel mai bine viața duhovnicească, poate și motivele divorțului civil, fiind în măsură a cumpăni cel mai corect în problema expusă.

Cu bune doriri, pr. Mihail

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: