Puterea terapeutică a zâmbetului

Interviu

Puterea terapeutică a zâmbetului

    • Puterea terapeutică a zâmbetului
      Puterea terapeutică a zâmbetului

      Puterea terapeutică a zâmbetului

Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, în acest an fiind marcată astăzi, 7 octombrie. Zâmbind, ne oprim la Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și vrem să aflăm dacă zambetul are efecte asupra sănătății. Alături de noi este doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului.

Începem cu următoarea întrebare: ce este zâmbetul?

Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin acțiunea a 17 muşchi de la extremităţile gurii, dar şi din apropierea ochilor. Neurologul francez Guillaume Duchenne a identificat două tipuri de zâmbet. Zâmbetul Duchenne, cald şi spontan, presupune contracţia colţurilor gurii şi ridicarea obrajilor ceea ce duce la senzaţia de surâs cu ochii, considerat și zâmbetul pozitiv. Zâmbetul non-Duchenne implică doar muşchii feţei şi este numit «zâmbetul însoţitorilor de zbor».

Zâmbetul ne ajută să fim mai sănătoși?

Efectele benefice ale zâmbetului asupra sănătății fizice și psihice au fost demonstrate știițific. Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică şi emoţională şi dând o senzaţie de bună-dispoziţie. Stresul cotidian favorizează aparția unei cantități excedentare de cortizol și dopamină. Zâmbetul întărește sistemul imunitar și crește starea de sănătate prin îmbunătățirea activității celulelor NK. Deoarece activitatea scăzută a celulelor NK este legată de scăderea rezistenței la boli și de creșterea morbidității la persoanele cu cancer și boală HIV, zâmbetul poate fi o intervenție cognitiv-comportamentală utilă. Pe de alta parte, încruntarea este un semnal de luptă pentru organism, ceea ce stimulează producerea de adrenalină, cu efectele nocive pe termen lung cunoscute (hipertensiune arterială, predispoziție pentru boli cardiovasculare, posibile probleme pancreatice și hepatice).

Ce efect are zâmbetul asupra sănătății inimii?

Potrivit unuii studiu, oamenii care zâmbesc după ce sunt stresați aduc un beneficiu inimii față de cei care au o expresie facială neutră. Studiul a implicat 170 de participanți, iar concluzia a fost că oamenii își revin mai bine după situații stresante dacă zâmbesc. Mușchii implicați într-un zâmbet trimit un mesaj creierului, transmițând siguranță și traducându-se într-un ritm cardiac mai mic și un nivel scăzut al stresului.

Trecem la relațiile interumane. Cum ne ajută zâmbetul? 

Zâmbetul este oxigenul relațiilor dintre oameni. Zâmbetele conduc la o bună comunicare interpersonală, îmbunătăţesc lucrul în echipă şi ajută la diminuarea conflictelor. Cercetătorii în neuroştiinţe spun că zâmbetul stimulează acele circuite ale creierului responsabile de interacţiunea socială, empatie şi starea de spirit. „Dacă în drumul tău întâlneşti un om prea obosit ca să-ţi poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău. Căci nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui”. (spunea Dale Carnegie)

Așadar să zâmbim pentru a ne fi bine, din toate punctele de vedere, nu?

Da. Zâmbetul ajută la gândirea pozitivă, optimism și concentrarea pe soluții și creativitate. Doctorul Rich Castellano este autorul unei cărți interesante pe această temă, numită “The Smile Prescription” („Prescripția Zâmbetului”). Acesta consideră că zâmbetul este cheia sănătății și longevității și a concluzionat că persoanele care zâmbesc mult, au rate mai mici de divorț, iar cei care din cauza unei suferințe faciale nu pot zâmbi, au rate mai mari de depresie. Dr. Rich Castellano își motivează pacienții cu patru antidepresive naturale, pe care el însuși le folosește pentru a nu deveni depresiv: o alimentație sănătoasă, mișcare fizică zilnică, petrecerea timpului cu familia și credința în Dumnezeu.

Zâmbind, vă mulțumim pentru aceste informații si sfaturi, aducătoare de zambete si stare de bine!

Vă mulțumesc și eu și mai adaug că echipa de medici din cadrul Spitalului Providența zâmbește și oferă zâmbete de mulțumire pacienților care ne calcă pragul zi de zi. Suntem, dacă putem spune asta, responsabili cu împărțirea de zâmbete de mulțumire a peste 80.000 de pacienți anual.

 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

 

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/