Raclele Sfinților Paisie și Cleopa, sfințite în Paraclisul Reședinței Patriarhale

Arhiepiscopia Bucureştilor

Raclele Sfinților Paisie și Cleopa, sfințite în Paraclisul Reședinței Patriarhale

Miercuri, 23 iulie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de sfințire a raclelor destinate a primi cinstitele moaște ale Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria, din județul Neamț.

Cele două racle au fost confecționate din argint, la Atelierele Patriarhiei Române, și sunt împodobite cu icoanele celor doi sfinți cuvioși români, precum și cu scene din viața și slujirea lor. Totodată, pentru aceste racle au fost pregătite și două acoperăminte brodate cu icoanele Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria.

Din soborul care a slujit împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la sfințirea raclelor au făcut parte: părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale și arhidiaconul Constantin Hurjui. La acest moment au mai participat părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, donatorul Valentin Săftoiu și alți clerici.

La finalul rânduielii, după stropirea raclelor cu apă sfințită și intonarea troparului sfinților ale căror cinstite moaște vor fi așezate în acestea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea celor două frumoase racle:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am sfințit cele două racle, confecționate la Atelierele Patriarhiei Române, mai ales prin lucrarea de cizelură a maicilor de la Mănăstirea Pasărea. Acestea sunt pregătite pentru cei doi părinți cuvioși de la Mănăstirea Sihăstria, Părintele Paisie Olaru și Părintele Cleopa Ilie. Proclamarea locală a celor doi sfinți va avea loc anul acesta, în ziua de 7 august, la Mănăstirea Sihăstria. Cei doi sfinți cuvioși au fost mari mărturisitori ai credinței, duhovnici și îndrumători pentru miile de pelerini care, în regimul comunist, au venit la mănăstire, s-au rugat, s-au spovedit și au fost îndrumați și ajutați.

Lucrarea de confecționare a raclelor a fost posibilă și datorită implicării părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, care s-a ocupat de identificarea sponsorilor ce au contribuit la achiziționarea argintului și a celorlalte materiale. Îl felicităm și pe părintele arhimandrit Dionisie Constantin, care a coordonat realizarea raclelor, și scoatem în evidență dărnicia domnului Valentin Săftoiu. Această lucrare frumoasă aduce mare bucurie obștii mănăstirii și tuturor pelerinilor care vor merge acolo, dar și celor care i-au cunoscut pe cei doi sfinți cuvioși.

Aceștia au fost sfinți contemporani și sunt foarte iubiți în popor. De aceea, proclamarea locală a canonizării lor va fi un eveniment deosebit. Cu acest prilej, vom delega la Sihăstria pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, deoarece s-a născut în zona Botoșanilor, ca și cei doi părinți Paisie și Cleopa, spovedindu-se la aceștia în perioada seminarului.

La Mănăstirea Sihăstria au fost părinți cu multe daruri: unul era înzestrat cu talentul picturii – părintele Vartolomeu Florea; altul cu darul scrisului și al publicării cărților – părintele Ioanichie Bălan; iar în ceea ce privește duhovnicia, Părintele Paisie și Părintele Cleopa au fost remarcabili, acesta din urmă fiind și un mare predicator.

Părintele Paisie Olaru a fost unul dintre cei mai mari isihaști ai secolului al XX-lea. Acest fapt s-a evidențiat la deshumarea osemintelor celor doi cuvioși părinți, când buna mireasmă care a izvorât din sfintele lor moaște s-a răspândit nu doar în jurul mormântului, ci în întreg cimitirul de la Sihăstria. Părintele Paisie a fost foarte smerit și discret, asemănându-se cu sihaștrii din secolul al XIV-lea din Muntele Athos și din țările balcanice, dar și cu isihaștii din secolul al XVIII-lea, din vremea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

În încheiere, în semn de mulțumire, obștea Mănăstirii Sihăstria i-a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre o icoană cu chipul Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, copie după icoana aprobată de Sfântul Sinod cu ocazia canonizării acestora.