Rămâi cu Mine: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!

Cuvinte duhovnicești

Rămâi cu Mine: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!

Eu sunt capul iar tu mădular al trupului Meu mistic. Același sânge dă viață capului și mădularelor. Acelasi har sfințitor se revarsă din Mine în toți aceia care sunt uniți prin iubire. Rămâi cu Mine: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!

Uite, scumpa măicuță E., îți spun ce dorește Domnul nostru Iisus Hristos să-ți spună și ia aminte:

„Eu sunt Domnul domnilor, Dumnezeul aștrilor. Toți dușmanii Mei și ai tăi sunt mai puțin decât o picătură de apă. Dacă vrei să fii sfântă, poți cu ajutorul Meu. Cere ajutorul Maicii Mele, că e ajutorul veșnic. Nimeni nu-Mi poate smulge din mâini sufletele care Mă iubesc și cheamă în ajutor numele Meu. Știu că ești nimic, că ești o păcătoasă. Alegându-te să fii dăruită nu te-am scutit de slăbiciuni. Prin cinstea dăruirii te-am făcut oarecum înger dar ți-am lăsat povara slabiciunilor omenești pentru ca puterea Mea să se arate în slăbiciunile tale.

Te-am făcut nimicitoare a păcatului dar lăsându-te în primejdia lui, împărțitoare a vieții suprafirești dar în pericol de a o pierde tu însăți, din teama ca nu cumva mărimea darurilor Mele să te amețească și să uiți că tu ești nimic.

Eu sunt vița, tu ești mlădița. Vița, trunchiul și mlădița au aceeași viață, sunt alimentate de același suc, de sucul harului Meu, care se urcă din trunchi în mlădița și face ca ele să aducă roada. Tu ai fost, prin păcat, un pom pădureț. Te-am altoit în Mine, măslinul cel bun, și acum ai devenit una cu Mine. Esti părtașa firii Mele, vieții Mele, lucrurilor Mele.

Eu sunt capul iar tu mădular al trupului Meu mistic. Același sânge dă viață capului și mădularelor. Același har sfințitor se revarsă din Mine în toți aceia care sunt uniți prin iubire. Rămâi cu Mine: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața! Fără de Mine nu poți face nimic. Fără de Mine ești mădular mort care trebuie înlăturat, o mlădiță uscată care trebuie aruncată în foc.

(Arhimandritul Arsenie Papacioc, Scrisori către fiii mei duhovnicești, Mănăstirea Dervent, Constanța, 2000, pp. 35-36)