Rolul esențial al comunicării în căsnicie și consecințele neglijării ei

Căsătorie

Rolul esențial al comunicării în căsnicie și consecințele neglijării ei

Dragă frate întru Hristos, dacă vrei să ai o viaţă mai lungă, vorbeşte mai mult cu soţia ta! Este atât de frumos ca, odată ajuns acasă, să stai la poveşti cu ea, să îi spui ce ai trăit în acea zi, ce te apasă, ce planuri ai. E un timp preţios care vă va aduce mai aproape.

Rolul comunicării este esenţial atât în relaţiile sociale, cât şi în cele personale, familiale. Calitatea vieţii de familie este dată de calitatea comunicării dintre soţi; contează mult felul în care cei doi îşi împărtăşesc gândurile, îşi exprimă sentimentele, îşi cer sfaturi sau iau decizii împreună. Iată de ce este esenţial să fim buni ascultători, dar să şi putem să ne mărturisim gândurile, trăirile şi emoţiile.

Spre deosebire de femei, care au abilitatea să vorbească, să povestească şi să îşi deschidă mai uşor inima, bărbaţii comunică mai puţin, se exprimă mai greu şi, potrivit unor studii recente, au mai puţine gânduri decât femeile. Cercetătorii au demonstrat că un bărbat are în medie 60 000 de gânduri pe zi, în timp ce o femeie, 80 000 de gânduri. Întrucât au în medie mai puţine gânduri decât femeile, bărbaţii sunt tentaţi să comunice mai puţin în familie.

Îi sfătuiesc pe bărbaţi să spună ce gândesc, să vorbească mai mult cu soţiile lor, să fie mai dornici de comunicare; altminteri, soţiile lor vor crede că le ascund ceva, fapt ce duce inevitabil la pierderea păcii din familie.

Iată unde duce lipsa de comunicare:

1. Apare cicăleala

Atunci când în familie se naşte o chestiune care necesită dialog, iar bărbatul nu comunică suficient, femeia începe să devină insistentă, îi reproşează diverse lucruri în încercarea de a-l determina să vorbească. La rândul lui, bărbatul se apără, îşi ridică un zid şi alege să se închidă în sine, fapt care o provoacă şi mai mult pe femeie; nu tace până când nu îl determină cumva pe soţul ei să spună ceva. Aşa se naşte cicăleala, situaţie care tulbură liniştea şi armonia din familie.

Îi sfătuiesc încă o dată pe bărbaţi să fie deschişi, răbdători şi să exprime tot ce simt şi ce gândesc, iar pe femei le îndemn să nu fie insistente atunci când văd că soţul nu pare pregătit să vorbească despre un anumit subiect. Numai aşa vor păstra pacea în familie.

Diferenţele majore de exprimare dintre bărbaţi şi femei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a descoperit, în urma unui studiu recent, unele modificări în ceea ce priveşte media de viaţă a bărbaţilor şi a femeilor: femeile trăiesc în medie 78,62 de ani, iar bărbaţii doar 71,18 ani. Conform aceluiaşi studiu, cauzele pentru care bărbaţii mor mai devreme sunt atât consumul mare de alcool şi de tutun, cât şi carenţele de exprimare. După cum arătam mai sus, bărbatul nu îşi deschide inima, nu comunică suficient, ci păstrează înlăuntrul lui toată presiunea unei zile de muncă. Ajunge astfel să se îmbolnăvească, fără să realizeze lucrul acesta. Poate că nu este întâmplător faptul că 82% dintre persoanele care fac infarct sunt bărbaţi.

Dragă frate întru Hristos, dacă vrei să ai o viaţă mai lungă, vorbeşte mai mult cu soţia ta! Este atât de frumos ca, odată ajuns acasă, să stai la poveşti cu ea, să îi spui ce ai trăit în acea zi, ce te apasă, ce planuri ai. E un timp preţios care vă va aduce mai aproape. Cât priveşte femeile, acestea au datoria să creeze un cadru de iubire propice dialogului, să renunţe la insistenţe, la presiune, la cicăleală şi la tonul ridicat, să încerce să aibă mai multă răbdare cu soţii lor şi să-i aştepte să comunice aşa cum pot şi când pot. În felul acesta, pacea din sânul familiei nu se va pierde, iar cei doi vor putea realiza mult mai multe lucruri frumoase împreună.

2. Cearta – „boala” comunicării

În viaţă se întâmplă adesea să avem discuţii contradictorii – doar suntem diferiţi, nu-i aşa? Este important totuşi să facem diferenţa dintre o discuţie contradictorie şi o ceartă. Într-o discuţie contradictorie trebuie să primeze argumentele şi, astfel, ea va lua sfârşit fără să inflameze prea mult spiritele, ajungându-se în final la un consens. În schimb, când apare cearta, apar şi jignirile, cuvintele urâte, grele, care lasă răni adânci în inima celuilalt, răni care poate că nu se vor mai vindeca vreodată.

Ca să eviţi astfel de momente, trebuie stabilite câteva reguli esenţiale. De pildă, tonul pe care se discută este foarte important în familie (şi nu numai). Este bine ca niciunul dintre cei doi să nu folosească un ton agresiv. Orice încercare de acest fel din partea unuia dintre soţi trebuie semnalată imediat de celălalt. De asemenea, nu trebuie tolerate cuvintele jignitoare sau umilinţele din partea soţului/soţiei, în caz contrar, ele generează multă suferinţă în inima celuilalt.

Nu uita că o familie este clădită pe iubire şi pe respect, aşa că astfel de situaţii nu îşi au locul între doi oameni care se iubesc: „Din gura voastră să nu iasă niciun cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuinţă, ca să dea har celor ce ascultă.” (Efeseni 4, 29)

Dacă se întâmplă ca soţul sau soţia să vină supărat,-ă, lăsă-l/-o să se calmeze, ca să eviţi cearta! Poate că a avut o zi proastă la locul de muncă, poate că nu se simte bine sau are o neîmplinire. Răbdarea face foarte mult bine în astfel de situaţii: „Când cineva e cuprins de patima mâniei, indiferent ce ai zice, va fi în zadar. E mai bine să taci şi să spui în minte Rugăciunea lui Iisus.” Apoi, în mod inteligent şi la timpul potrivit – timpul acela în care celălalt este dispus să te asculte vorbeşte-i soţului tău/ soţiei tale cu dragoste despre subiectele sensibile din viaţa voastră!

(Părintele Vasile Ioana, Cartea familiei, Editura Bookzone, București, 2021, pp. 43-47)

Îți mai recomandăm și: Comunicarea dintre soți – un ingredient esențial pentru o căsnicie trainică

Șapte „reguli” pentru comunicarea dintre soți​