Comunicarea dintre soți – un ingredient esențial pentru o căsnicie trainică
Disponibilitatea de a te sfătui cu omul drag întărește foarte mult căsnicia și ajută la găsirea hotărârilor necesare. Comunicând, soții au posibilitatea nu numai de a-și îmbunătăți relația, de a se cunoaște mai bine unul pe celălalt, ci și de a discuta problemele cele mai importante.
Femeia trebuie să înţeleagă că perspectiva bărbatului şi cea a femeii cu privire la o problemă dată pot fi absolut diferite şi să nu aştepte de la bărbat o înţelegere absolută a sentimentelor ei. Pentru că femeia vrea foarte mult ca bărbatul să reprezinte un reazim trainic şi de nădejde al întregii familii, un om care rezolvă problemele şi îşi asumă răspunderea, şi totodată un interlocutor atent, care simte şi înţelege cu fineţe sufletul feminin – or, asemenea bărbaţi sunt păsări extrem de rare.
Ştiţi, era un film american în care eroina nu putea deloc să aleagă între doi bărbaţi: unul era îndrăzneţ, hotărât şi puternic, iar celălalt – sensibil şi bun. Împreună alcătuiau, după părerea ei, bărbatul ideal, dar nu putea să se hotărască pe cine să prefere.
Comunicarea dintre soţi este o componentă foarte importantă a legăturii familiale. Comunicând, soţii au posibilitatea nu numai de a-şi îmbunătăţi relaţia, de a se cunoaşte mai bine unul pe celălalt, ci şi de a discuta problemele cele mai importante: cum văd ei viaţa de familie, ce aşteaptă unul de la celălalt, ce constituie pentru ei fericirea familială. Comunicarea îi ajută să rezolve de comun acord problemele importante.
În Rusia, mirelui şi miresei li se urează adeseori: „Dragoste şi sfătuire!”. Disponibilitatea de a te sfătui cu omul drag întăreşte foarte mult căsnicia şi ajută la găsirea hotărârilor necesare. Atunci când lucrez la cărţile şi articolele mele, neapărat mă consult cu preoteasa mea, ea este prima cititoare a cărţilor mele şi principalul meu sfătuitor. Uneori discutăm împreună teme interesante până noaptea târziu.
(Pr. Pavel Gumerov, Conflictele familiale: prevenire și rezolvare, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2013, p. 106-107)