Să alegem calea ascultării și a smereniei!

Cuvinte duhovnicești

Să alegem calea ascultării și a smereniei!

    • chip de copil
      Să alegem calea ascultării și a smereniei! / Foto: Oana Nechifor

      Să alegem calea ascultării și a smereniei! / Foto: Oana Nechifor

Putem, dacă vrem, să alegem altă cale în viață – nu calea neascultării și a mândriei, care l-a dus pe Adam la pierzanie, ci calea ascultării și a smereniei, și să fim încă de aici, de pe pământ, fericiți.

Noi nu suferim din pricina vreunei trebuințe care nu ține de noi. Fiecare își făurește propria soartă. În puterea acestui fapt, nu suntem datori a fi părtași la toate nenorocirile și suferințele cărora le-a căzut pradă Adam, din vreo „fatală nevoie”.

Putem, dacă vrem, să alegem altă cale în viață – nu calea neascultării și a mândriei, care l-a dus pe Adam la pierzanie, ci calea ascultării și a smereniei, și să fim încă de aici, de pe pământ, fericiți. Acest lucru, în parte, a fost cu putință încă din vremea Vechiului Legământ. Și atunci au fost drepți, ca de pildă Sfântul Împărat David, care au aflat în dorirea lor după Dumnezeu bucuria pierdută a vieții omenești.

Cu atât mai mult este cu putință acest lucru în Noul Legământ, după venirea lui Iisus Hristos, Care pentru aceasta S-a pogorât pe pământ – să înnoiască și să renască firea omenească cea căzută în păcat, să ne întoarcă harul și fericirea cea pierdută a Raiului!

(Arhimandritul Serafim Alexiev, Viaţa duhovnicească a creştinului ortodox, traducere din limba bulgară de Valentin-Petre Lică, Editura Predania, Bucureşti, 2010, p. 219)

Citește despre: