Să te aștepți la ispite după ce primești un dar de la Dumnezeu

Gândiţi-vă cât de mare trebuinţă avem de a lua aminte la noi înşine şi a cerceta din fir a păr cele ce se întâmplă cu noi și înlăuntrul nostru, pentru a vedea de ce se întâmplă aceste lucruri şi ce ne îndatorează ele să facem.

După Botezul Domnului, când Duhul S-a pogorât asupra Lui în chip de porumbel, a fost dus de Duhul în pustie să fie ispitit. Aidoma e şi calea fiecăruia. Sfântul Isaac Sirul bagă de seamă într-un loc, că de îndată ce guşti dintr-o mângâiere harică sau primeşti de la Domnul vreun dar oarecare, trebuie să te aştepţi la ispite. Ispitele acoperă lumina harului din om de proprii lui ochi, care obişnuiesc să nimicească orice virtute prin părere de sine şi trufie. Ispitele acestea vin atât din afară – necazuri, umilinţe, cât şi dinlăuntru – cugetările pătimaşe, pe care diavolul le slobozeşte întradins asupra noastră, aşa cum slobozeşti nişte fiare din lanţ. Ca atare, gândiţi-vă cât de mare trebuinţă avem de a lua aminte la noi înşine şi a cerceta din fir a păr cele ce se întâmplă cu noi și înlăuntrul nostru, pentru a vedea de ce se întâmplă aceste lucruri şi ce ne îndatorează ele să facem.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Traducere din limba rusă de Adrian şi Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, 2011, pp. 50-51)

De la același autor

Ultimele din categorie