Ce efecte adverse pot apărea după consumul de antiinflamatoare

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi procurate cu uşurinţă din farmacii, chiar fără a fi necesară o prescripţie medicală. Înainte de procurarea şi administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene ar trebui cerut sfatul unui medic, pentru a reduce, pe cât posibil, apariţia efectelor adverse şi a avea, astfel, beneficiu maxim în urma administrării lor.

Se consideră că, într-o singură zi, peste un milion de persoane iau un medicament din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Peste 15% din populaţia generală utilizează, în mod regulat, medicamente din acest grup. Mai mult de jumătate din cantitatea de antiinflamatoare nesteroidiene consumată este înregistrată la persoanele a căror vârstă depăşeşte 50 de ani.

Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezintă una dintre cele mai frecvent utilizate clase de medicamente. Acest grup de medicamente prezintă efecte analgezice, antipiretice şi antiinflamatoare şi sunt utilizate pentru combaterea durerii de diferite cauze, a febrei sau a proceselor inflamatorii. Dintre antiinflamatoarele nesteroidiene fac parte Acidul acetilsalicilic, Ibuprofenul, Ketoprofenul, Diclofenacul, Indometacinul, Piroxicamul şi multe altele.

Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este asociată frecvent cu apariţia de efecte adverse, unele necesitând chiar spitalizarea. Multe dintre efectele adverse induse de antiinflamatoarele nesteroidiene ar putea fi prevenite, dacă se ţine cont de factorii de risc (stări patologice asociate, medicaţie concomitentă etc) pe care îi prezintă persoana care ia un medicament din acest grup.

Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate determina efecte adverse digestive, renale, hepatice, cardiovasculare, hematologice, alergice. Problema majoră pe care o presupune utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este reprezentată de complicaţiile digestive: de la simpla durere abdominală, la complicaţii severe, cum ar fi ulcer gastrointestinal, hemoragie sau perforaţie digestivă. Efectele adverse digestive sunt consecinţă a scăderii secreţiei de mucus şi bicarbonat şi a creşterii secreţiei clorhidropeptice gastrice. Diminuarea efectelor digestive poate fi realizată prin administrarea unei medicaţii cu rol protector digestiv sau prin reducerea dozelor.

Printre factorii cei mai frecvent implicaţi în apariţia ulceraţiilor digestive induse de antiinflamatoarele nesteroidiene se numără antecedentele patologice gastrointestinale, vârsta de peste 60 de ani, dozele mari de medicament şi utilizarea concomitentă a unor medicamente cum ar fi corticosteroizii.

Citește alte articole despre: antiinflamatoare, efecte adverse

De la același autor

Ultimele din categorie