Copiii şi sindromul privitului la computer

De obicei, un copil stă în faţa calculatorului între una şi trei ore pe zi, ocupat cu diverse activităţi: teme pentru şcoală, discuţii on-line cu prietenii sau jocuri. Specialiştii arată cu îngrijorare o tendinţă de creştere continuă a acestei perioade, ajungându-se, în unele cazuri, şi la 6 ore pe zi, iar parinţii îşi încurajează copiii să stea la computer chiar de la vârste mici (2-3 ani).

În Statele Unite ale Americii, rata de folosire a calculatorului personal a atins nişte cifre impresionante, 90% dintre copiii cu vârsta şcolară având acces la computer acasă ori la şcoală.  Aceste informaţii sunt importante în primul rând pentru că ele oferă date despre utilizarea intensă a computerului în rândul celor mici.

De aceea, mulţi oftalmologi pediatri avertizează asupra riscului de miopie timpurie în rândurile copiilor. Aceste afirmaţii se bazează pe o serie de studii care au demonstrat că statul la computer poate avea un impact negativ asupra vederii copiilor. Un studiu efectuat în Singapore, a arătat că în doar trei ani, procentul de copii cu miopie la vârste de 7-9 ani s-a dublat, ajungând la 34%. Statul la computer timp de mai multe ore are un efect negativ asupra vederii celui mic, pentru că această activitate forţează muşchii oculari şi necesită o concentrare mai mare decât oricare alta. Calculatorul necesită nişte abilităţi motorii specializate, pe care ochii tineri înca nu le-au dezvoltat. Abia atunci când sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator. Părinţii trebuie să ia în calcul toate aceste probleme cauzate de computer.
Potrivit Asociaţiei Americane de Optometrie, impactul pe care calculatorul îl are asupra vederii copiilor este legat de următorii factori:

- copiii au un grad redus de conştiinţă de sine. Astfel, ei pot sta ore întregi în faţa calculatorului, uitând de sine, făcând prea puţine pauze. Această activitate prelungită poate crea probleme oculare prin focalizarea atenţiei asupra unui singur punct şi prin efort îndelungat;
- copiii se adaptează foarte uşor. Ei cred că ceea ce văd şi modul în care văd este normal, chiar dacă au probleme cu vederea. De aceea, este important ca părinţii să îi ducă la control oftalmologic periodic şi să monitorizeze cu atenţie timpul pe care copiii îl petrec la computer.
- copiii sunt în mod evident mai scunzi decât adulţii. Din acest motiv scaunul, biroul şi calculatorul trebuie adaptate, reglate ca pentru uzul unui copil, evitând astfel situaţiile ce produc disconfort de a-şi întinde mâinile sau spatele pentru a ajunge la mouse, de a privi în sus la monitor sau de a nu atinge podeaua cu picioarele. 
În principiu, metodele de prevenţie a apariţiei sindromului utilizatorului de calculator sunt aceleaşi ca la adult, dar mai restrictive în privinţa perioadei de lucru. Trebuie încurajată alternarea activităţilor sedentare cu activităţi variate, bazate pe mişcare şi trebuie limitate primele la mai puţin de 2 ore pe zi.
Foarte importante sunt un control oftalmologic periodic al copiilor, chiar şi în situaţia în care aceştia nu acuză nici o problema ocularăşi orientarea atenţiei acestora şi către alte activităţi, cu precădere către cele care implică mişcarea.

Se spune că prin ochi poţi citi sufletul unui om ca pe o carte deschisă deţinătoare de adevăruri. Să nu permitem pragmatismului cotidian să ne subjuge existenţa, considerând computerele singurele surse de aflare a răspunsurilor şi singurul mod de a trăi.

Citește alte articole despre: copii, conștiința de sine, computer, vedere

De la același autor

Ultimele din categorie