Despre infecţiile cu stafilococ auriu

Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie condiţionat patogenă, adică produce infecţii doar atunci când barierele apărării naturale a organismului nu mai fac faţă. În această situaţie, bacteria pătrunde în organism şi poate determina o multitudine de tipuri de infecţii, a căror gravitate şi localizare este foarte variată.

Astfel, când bacteria pătrunde prin tegumente, de exemplu printr-o plagă tăiată sau o leziune inflamatoare, poate determina infecţii superficiale ale pielii, cum ar fi furuncule sau alte tipuri de leziuni, iar când bacteria pătrunde în organism, poate determina infecţii foarte severe, ce pun viaţa în pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Stafilococul se poate transmite de la o persoană la alta, prin contact direct cutanat sau prin intermediul diverselor obiecte pe care acesta persistă.

În mod obişnuit, infecţiile stafilococice se tratează cu antibiotice betalactamice, cum ar fi Penicilina, Oxacilina, Amoxicilina şi Meticilina. Din nefericire, în unele cazuri, infecţia cu stafilococ nu răspunde la acest tip de antibiotice, de aceea aceste bacterii se numesc stafilococi rezistenţi la meticilină.

Aproximativ 25-30% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoare ale acestei bacterii la nivelul mucoasei nazale, dar la un procent de numai 1% din persoane, stafilococii de la nivelul mucoasei nazale sunt rezistenţi la antibiotice.

A fost deja demonstrat că administrarea topică, locală, de ceai şi cafea fierbinţi prezintă efecte slab antimicrobiene. Astfel, comparativ cu aplicarea de ser fiziologic, aplicarea locală de ceai verde fierbinte, timp de o lună, la pacienţii cu ulcer trofic infectat cu Staphylococcus aureus, a diminuat semnificativ severitatea ulceraţiilor şi a redus la jumătate numărul pacienţilor cu Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină. Administrarea pe cale inhalatoare, de 3 ori pe zi, timp de o lună, a unui extract de ceai, la pacienţi cu spută cu Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină, a redus concentraţia acestui microorganism în spută, ceea ce a determinat reducerea duratei de spitalizare.

În prezent, singura modalitate acceptată de tratament a purtătorilor nazali de Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină constă în administrarea de antibiotice, cu rezultate doar parţiale în eradicarea pe termen lung. Pentru viitor rămân de elucidat dacă, într-adevăr, prin consumul de cafea sau ceai fierbinte se poate realiza efectiv o protecţie împotriva Staphylococcus aureus nazal rezistent la Meticilină.

Citește alte articole despre: infecții, stafilococ auriu

De la același autor

Ultimele din categorie