Tulburările de somn, o problemă de sănătate publică

În România, tulburările de somn afectează din ce în ce mai multe persoane, având consecinţe majore asupra sănătăţii şi asupra calităţii vieţii.

Dezbaterea organizată ieri, de Societatea Română de Pneumologie şi Oxigen Plus SRL, a avut ca temă importanţa somnului pentru menţinerea sănătăţii, la toate vârstele, având în vedere că aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee în somn.

Specialiştii susţin chiar că tulburările de somn sunt apreciate, în momentul de faţă, ca o epidemie globală, ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii. „Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi noi încercăm în această zi să atragem atenţia opiniei publice asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe, iar factorilor responsabili din sănătate să le reamintim că această specializare nu este încă recunoscută la noi, deşi apreciem că cel puţin un milion de români prezintă astfel de afecţiuni”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie.

În România, primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. dr. Marius Nasta” din Bucureşti şi abia atunci somnologia a început să fie cunoscută ca o problemă de sănătate.

În prezent, la nivel naţional există laboratoare de somnologie atât în centrele universitare consacrate, Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, cât şi în alte oraşe importante din ţară.

La nivel mondial există foarte multe persoane care suferă de apnee în somn, au probleme legate de oprirea respiraţiei în mod repetat în timpul somnului, ca urmare a blocării căilor respiratorii superioare.

Colapsul căilor respiratorii este cauzat, în general, de factori precum o dimensiune prea mare a limbii, unele excrescenţe de ţesut sau de pierderea tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise.

Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scădere a aportului de oxigen.

Evenimentele se pot produce între 5 şi 30 de ori sau chiar mai mult pe oră. Acestea tensionează inima şi pot conduce la o serie de probleme grave de sănătate.

Citește alte articole despre: tulburări de somn

Ultimele din categorie